Richard Thompson is op het gebied folk en folkrock een legende. Hij is een fenomenaal goede gitarist, die zijn sporen heeft verdiend bij Fairport Convention voordat hij met zijn vrouw Linda jarenlang een duo vormde. Inmiddels is hij alweer ruim dertig jaar als soloartiest bezig. Op 7 augustus 2014 trad hij op in De Boerderij in Zoetermeer. Na een wat stroef begin, waarbij hij zelf vrij stoïcijns zijn eerste songs zong en speelde, kwam hij gaandeweg steeds meer los. Hij begon wat meer over zijn songs te vertellen, maakte grappen en reageerde op wat het publiek hem toeriep.

Wat we te horen kregen was een bloemlezing uit het rijke oeuvre van Richard. Buiten een goede muzikant is hij ook nog een uitstekende componist met een behoorlijke catalogus aan eigen songs. Hij begon met ‘When The Spell Is Broken’ en ‘Valerie’. In het ruim anderhalf uur durende concert speelde hij verder nog onder meer ‘I Want To See The Bright Lights Tonight’, ‘1952 Vincent Black Lightning’ en ‘Wall Of Death’. En met een gespeeld schaamtegevoel gaf hij Britney Spears’ ‘Oops, I Did It Again’ een fraaie make-over. Pas na twee toegiften was het echt voorbij.

Ook op zijn 65e is Richard Thompson nog een muzikant die met alleen zijn zang en gitaar het publiek weet te boeien. Zijn stem is helder, hij lispelt een beetje en af en toe kraakt het wat, maar in zijn gitaarwerk kraakt er nog niets. Dat is nog net zo soepel als anders. Hij is technisch een zeer begaafd gitarist en dat maakt hij nog steeds duidelijk. Het is net als met goede wijn: die wordt alleen maar beter naarmate die ouder wordt.

Deel: