De derde en tevens alweer de laatste dag van de Zwarte Cross. Het zonnetje schijnt, en het belooft weer een mooi festivalweertje te worden. De dag begint rustig met de kerkdienst van dominee Gremdaat in de Megatent. Uiteraard mochten zijn karakters Bert en Grover uit Sesamstraat hierin niet ontbreken.  Op het hoofdpodium rocken de mannen van Normaal. Normaal bestaat al sinds 1973, maar in 2014 kunnen ze nog steeds een vol veld laten meehøken. En ook al is het nog vroeg, bier hoort er bij. Mark Tuitert laat zien dat hij naast Olympisch kampioen schaatser ook een prima gitarist is, hij speelde 1 nummer met de band mee. Hierna kon Mark gelijk door naar de voorleestent van het Blagenparadijs waar hij de blagen van de Zwarte Cross voorlas uit het boek van Tante Rikie, ‘Tante Rikie’s onmundige mooie verhalenboek’.  We lopen door naar de Reggaeweide, waar Fiyah Nation ft. Ashwin optreedt. Je waant je gelijk op vakantie. Het lijkt op een groot strand, compleet met ligstoelen, palmbomen, groen/geel/rode vlaggetjes, barretjes waar cocktails geschonken worden.

In de Brokkenmakersarea wordt een FMX (freestyle motorcross) gehouden. Even lijkt de wind wat roet in het eten te gooien, maar zoals het motto van dit jaar al doet vermoeden, ‘alles kump goed’, en even later werd de groene vlag gegeven, wat inhield dat er gestunt kon worden. De meest spectaculairste stunts werden hier uitgevoerd op crossmotoren, ze vlogen letterlijk door de lucht. Terug naar het hoofdpodium waar Dotan zijn optreden begint. In 2011 werd hij al genomineerd voor de Serious Talent Award van 3FM, maar sinds dit jaar zit zijn carrière in de lift. Afkomstig van zijn 2e album ‘7 Layers’ is de single ‘Home’, welke enkele weken op de 1e plaats van de hitlijsten heeft gestaan. Een afgeladen veld zingt ‘Home’ dan ook luidkeels mee, en er word enthousiast gefilmd met mobieltjes. Door naar Club Boogaloo, waar zangeres Giovanca haar kunsten als DJ vertoont. Club Boogaloo is eveneens nieuw dit jaar, een plek op de Zwarte Cross waar live Funk & Soul gespeeld wordt. Namen als Alain Clark en Sven Hammond Soul hebben hier de afgelopen dagen eveneens opgetreden.

Op de mainstage laten de mannen van The Opposites zien hoe je een knijter van een optreden geeft. Shirtjes vlogen door de lucht, en er werd gehakt op de beats van ‘Broodje Bakpao’. In Café Harder treedt het Groningse garagerocktrio Traumahelikopter op, wat werd opgericht in 2010 door Mark Lada, Daan van Dalen en Roel van Merlot. Het laatste grote optreden ter afsluiting van de Zwarte Cross is natuurlijk van Jovink, mede-organisator van dit festival. Confettikanonnen, vlammenwerpers, snoeiharde gitaarmuziek en een menigte wat het af en toe bier liet regenen, maar bovenal uit zijn dak ging op nummers zoals ‘Nooit meer noar Ikea’ en ‘Brommers kieken’.

Kort samengevat, de 18e editie van Zwarte Cross mag zich met een recordaantal bezoekers van 185.276 een groot succes noemen. Wat zeg ik? Een al-der-bastend groot succes! Ter vergelijking, in 2013 waren dit er 162.795. Zowel de zaterdag als ook de zondag waren volledig uitverkocht. Bezoekers van jong tot oud hebben kunnen genieten van spectaculaire stunts, een theaterprogrammering met meer dan 100 verschillende theaterartiesten, cross waaraan onder andere bekende Nederlanders, brommers, specials, zwaargewichten en zijspannen meededen, maar bovenal van muziek. Verdeeld over 3 dagen waren er meer dan 200 bands op 26 verschillende podia te zien. Tel daar het perfecte festivalweer bij op en dan kan je maar 1 ding zeggen; ‘alles kwam goed’! Zwarte Cross, je was onmundig mooi!

Foto´s (c) Sander van den Berg / Armelle van Helden – Maxazine

Deel: