De naam Nicola Conte zal niet iedereen in Nederland iets zeggen, maar in zijn geboorteland Italië is hij een gevestigde naam als bandleider en gitarist. Hij komt uit de acid jazz en is sterk beïnvloed door de muziek van het aloude Blue Note label en Braziliaanse muziek.

Zijn recente CD ‘Free Souls’ is op een aantal manieren een uniek album. Voor iemand die haast alleen maar instrumentale jazz maakt is het sowieso ongebruikelijk dat bijna iedere song wordt gezongen. Ook zijn de stijlen en repertoirekeuze ongewoon. Hoewel het een jazzalbum is wordt ook diep geput uit de soul, de country en Afrikaanse klanken. Het door Marvin Parks gezongen ‘Shades Of Joy’ is pure soul. ‘Ode To Billy Joe’ van Bobby Gentry, dat hier wordt gezongen door fantastische Bridgette Amofah, krijgt hier een fraaie funky uitvoering. Maar ondanks alle uitstapjes blijft de jazz de boventoon voeren. Mooi zijn de uitvoeringen van Hoagy Carmichaels ‘Baltimore Oriole’ en het door Hank Mobley bekend gemaakte ‘If I Should Lose You’.

De dertien songs samen vormen een geïnspireerd album, dat nergens verveelt en steeds weer verrassingen laat horen. (7,5/10)(Schema)

Deel: