Donderdagavond stond Steel Panther in de Ronda in TivoliVredenburg. Ze spelen glam metal waarbij seksueel getinte teksten en grappen niet worden geschuwd. Vrijdag werd aangekondigd dat zij in het voorprogramma staan van de najaarstour in de VS van Judas Priest. In het voorprogramma stond de Nederlandse hardrockband Vanderbuyst. Deze band bestaat uit Willem Verbuyst, Barry van Esbroek en Jochem Jonkman. Ze timmeren al geruime tijd aan de weg, vanavond lieten ze zien behoorlijk gegroeid te zijn sinds ze hun albumrelease vierden even verderop in de Ekko.

Ze weten het publiek redelijk op te warmen voor de hoofdact van vanavond, een knappe prestatie gezien de muzikale verschillen met Steel Panther waarbij toch een behoorlijke hoeveelheid humor komt kijken. Voorafgaand aan het concert staan al veel apart uitgedoste mensen te wachten tot de deuren opengaan, schaars geklede dames, heren met pruiken en leggings. Dan gaat het licht uit, wordt ‘The Number of the Beast’ gespeeld, en dan komen de heren een voor een het podium op. De band trapt af met ‘Pussy Whipped’.

Bassist Lexxi Foxx heeft weer zijn eigen make-up hoek en bus met haarlak meegenomen om gedurende de show meerdere keren zijn haar en make-up bij te werken. Tijdens de nummers speelt hij met een windmachine op zijn haar gericht, en met een constante duckface.

Behalve een show gevuld met platte humor en seksueel getinte grappen speelt de band een ontzettend strakke set en laat nergens steekjes vallen. Er zit ook voldoende snelheid in de show, ondanks dat de gesprekken en grappen tussen de nummers door soms minutenlang duren. De gitaarsolo van Satchel is redelijk indrukwekkend, en ook de vocalen van Michael Star zijn prima. De grappen tussen de nummers door zijn soms wel erg duidelijk ingestudeerd, maar dat deert het publiek niets. Gitarist Satchel maakt ook grapjes in het “Nederlands”; waarbij hij er direct al geen geheim van maakt dat alle zinnetjes die hij opnoemt opgelezen worden van zijn hand.

Na de gitaarsolo roept Michael Star een dame het podium op die hij heeft zien flashen. Met haar worden wat grapjes uitgehaald, onder andere bij de inzet van ‘Stripper Girl’, en ook wordt zij geacht het flashen op het podium nogmaals te herhalen. Hierna worden steeds meer meiden toegevoegd, waardoor uiteindelijk ongeveer 20 meiden op het podium staan te dansen. De band maakt de verwachtingen qua humor en show zeker waar, maar ook muzikaal was het een erg fijne avond. Iedereen heeft genoten van de show, en ook na afloop was iedereen vol lof.

Foto’s (c) Sander Rijken

Deel: