Voor het grote publiek is Seydou Koné wellicht een grote onbekende maar in de reggae-wereld is hij onder de naam Alpha Blondy zeker de grootste, nog levende, legende. De Ivoriaanse rastafari staat bekend om zijn politiek inhoudelijke teksten en is er ook niet vies van om hierin de grens op te zoeken. Samen met zijn begeleidingsband The Solar System is hij in Amsterdam om zijn verhaal te vertellen.

Hoewel de Paradiso een zeer scherp rookbeleid heeft (lees: verboden) heeft men vanavond overduidelijk besloten om de betrapte roker niet te verwijderen want dat zou inhouden dat er een lege zaal overblijft. De twee verhogingen aan de zijkant van de grote zaal zijn voor deze avond gebombardeerd tot coffeeshop en de zoete lucht van cannabis vult de zaal, maar de beleidsbepalers zien dat het goed is en knijpen een oogje toe. Hoewel The Solar Sytem normaal gesproken met twaalf man sterk het podium betreedt staan er bij de opening negen artiesten van wereldniveau een intro
van tien minuten te geven. Aan de ene kant een mooi gebaar van Alpha om zijn band te laten “shinen”, maar ook wordt er zo een muzikale weg vrijgemaakt voor de hoofdrolspeler. Wanneer je dan als eerste nummer al meteen je grootste hit ‘Jerusalem’ speelt, ben je echt overtuigd van het vervolg van je optreden. Binnen 10 minuten staat de bomvolle zaal heerlijk mee te deinen met alle grote hits van Alpha Blondy.

Wat vooral opvalt is het enorme plezier wat de band uitstraalt. Als muziekliefhebber valt ook het vakmanschap van de bassist op. De basgitaar is juist in dit muziekgenre het belangrijkste instrument en de bassist is een vakman pur sang. Halverwege het concert neemt Seydou even de tijd om een van zijn politieke nummers toe te lichten. Hij voelt zich geïnspireerd door de concertzaal omdat deze ooit als kerk diende en predikt bijna een bres voor het geloof. Hij vertelt dat geen enkel geloof het terrorisme als basis heeft en dat men daarom ook niet de Islam moet veroordelen, opgevolgd door het nummer ‘Seba Allah Ye’. Ook voorafgaande aan ‘Piece in Liberia’ roept hij op tot vrede in de wereld. Hoewel dit soort verkondigingen al snel als vervelend kunnen worden beschouwd, komt Seydou er mee weg. Zijn oprechtheid en overtuiging maken hem juist geloofwaardig.

Is het toevallig dat The Solar System uit twaalf leden bestaat? Paradiso was weer even een (muzikale) kerk en Alpha Blondy zijn verlosser, en Hij zag dat het goed was en kneep een oogje toe. Woendag 14 mei staat het gezelschap in de Oosterpoort in Groningen en is absoluut een aanrader!

Deel: