Bij de aankondiging van het nieuwe postume album ‘Xscape’ van Michael Jackson waren de eerste reacties vrij sceptisch. Wat niet vreemd is na het rommelige album ‘Michael’ dat ruim een jaar na zijn overlijden verscheen. Dat album was op een enkel nummer na vrij slordig afgewerkt en samengesteld. Waardoor je letterlijk het gevoel krijg dat zijn platenmaatschappij de doel graag uitmolk. De angst daarvoor hing ook in de lucht bij de aankondiging van dit album.

Maar die angst blijkt te verbleken bij het luisteren van het album ‘Xscape’. Al gauw wordt duidelijk dat ze dit keer met meer respect zijn omgegaan met de opnames die nog op de plank lagen. Want ook dit album is eigenlijk een samenvoegsel van nummers die Jackson tussen 1983 en 1999 had opgenomen. Dus ook in de periode dat hij aan de top stond met albums als ‘Thriller’, ‘Bad’ en ‘Dangerous’. En dat is duidelijk terug te horen aan de nummers.

XscapeEen team producers met o.a. Timbaland hebben de nummers onder handen genomen, maar gelukkig hebben ze op de deluxe editie ook de originele versies erbij gedaan. Waardoor blijkt dat bij het ene nummer de opknapbeurt van Timbaland goed heeft gedaan, terwijl andere nieuwe versies het juist weer niet halen bij de originele opnames. Zo heeft de ballad ‘Loving You’ een mooie toevoeging gekregen met een schitterend piano intro. Ook het nieuwe (Nederlandse) arrangement bij ‘Love Never Felt So Good’ is een mooie toevoeging aan het nummer zonder er afbreuk aan te doen. Hoewel de originele versie, waarop Michael enkel op piano wordt begeleid, ook zeer de moeite waard is.

Maar bijvoorbeeld ‘A Place Without No Name’ (gebaseerd op ‘A Horse With No Name’ van America) is perfect genoeg in de originele versie. De nieuwe versie helpt dat nummer helaas om zeep. De laatste twee nummers ‘Blue Gangsta’ en ‘Xscape’ komen duidelijk uit een latere periode van Jackson (rond 2001) en halen niet het niveau van de nummers uit de gouden periode daarvoor.

Een volwaardig album à la ‘Off The Wall’ of ‘Thriller’ is ‘Xscape’ niet. Maar het is een hele opluchting na het misbaksel uit 2010 dat er ditmaal met meer respect te werk is gegaan. En bijzonder dat er toch nog pareltjes op de plank zijn blijven liggen. (7/10)(Epic)

Deel: