Opening
Hans Klok presenteert vanaf 24 april de tentoonstelling Moving Magic in museum Speelklok. Vandaag was de opening, waarin Hans Klok allerhande trucs liet zien, zoals de gewone krant die omgevouwen werd tot een krant met de tekst: Hans Klok presenteert de tentoonstelling Moving Magic. Maar ook een zwevend tafeltje, kaarttrucs en het laten verdwijnen van zichzelf dan wel een van zijn twee lieftallige assistentes en het op drie rechtopstaande zwaarden leggen van een van hen kwamen voor. Sommige onderdelen herkende ik van zijn show in Carré Amsterdam,  The New Houdini. In augustus staat hij ermee in Utrecht, verklapte hij.

Moving Magic, de tentoonstelling
Komt dat zien! Laat je in verwondering brengen door de 19de-eeuwse automaten uit Parijs. Deze mechanisch bewegende mens- of dierfiguren betoveren jong en oud al meer dan 100 jaar met hun ingenieuze goocheltrucs, levensechte bewegingen en bijpassende melodieën. Illusionist Hans Klok neemt je in deze tentoonstelling mee in de magische wereld van 19de-eeuwse automaten. De grote 19de-eeuwse automatenbouwer en uurwerkmaker Robert-Houdin – de grondlegger van de huidige goochelkunst – inspireert Hans Klok nog dagelijks.

Illusies uit Parijs

De eind 19e-eeuwse automatenbouwers uit de Marais in Parijs verstonden de kunst van de illusie. De magische wereld van illusionisten, goochelaars en clowns was voor hen dan ook een geliefd onderwerp. Zij gingen de grote uitdaging aan om deze variétéartiesten als automaat te verbeelden. Ze lieten de mechanische clowns en goochelaars balletje-balletje spelen en hun hoofd wegtoveren, of een acrobaat op een ladder balanceren. Het werden kunststukken – vaak gekleed in prachtig afgewerkte zijden kostuums en begeleid door een bijpassende melodie – ter vermaak en verwondering van de rijken en de gegoede burgerij.

Robert-Houdin
De bekendste automatenbouwer was uurwerkmaker Jean Eugène Robert-Houdin. Hij wordt gezien als de grondlegger van de huidige goochelkunst. Robert-Houdin opende in december 1844 een theater in het Palais Royal in Parijs waar hij zijn beroemde Soirées Fantastiques hield. Tijdens deze optredens betoverde hij zijn publiek door zijn mechanische automaten en magische trucs en illusies te tonen. Houdin was een grote inspirator voor illusionist Houdini.

Hans Klok
Net als in de 19de eeuw zijn we nog steeds gefascineerd door shows van illusionisten. Nederlands grootste illusionist Hans Klok gebruikt vandaag de dag nog steeds trucs waarvan automatenbouwer Robert-Houdin meer dan 150 jaar geleden de grondlegger was. De verwondering van vroegere eeuwen werkt nog steeds. In een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte korte film laat Hans Klok op magische wijze het verband zien tussen de 19de-eeuwse automaten en het hedendaagse illusionisme. De film is een introductie op de tentoonstelling.

De tentoonstelling Moving Magic is in Museum Speelklok te zien van 24 april 2014 t/m 1 maart 2015. Kijk voor meer informatie op www.museumspeelklok.nl.

 

Deel: