Dat Sepultura, ondanks het gemis van de broertjes Cavalera nog steeds volle zalen weet te trekken, is de afgelopen 5 weken meerdere malen bewezen tijdens hun Europese tour. De laatste show van de tour was in Eindhoven, tijdens een gave metalmatinee.

Hoewel de Effenaar maar met een handje vol metalheads bevolkt was, betraden de thrashers van Mortillery toch enthousiast en vol goede moed het podium. De band oogt nog erg jong, hoewel de muziek zo uit de jaren ’80 lijkt gekomen. De stem van de zangeres komt helaas nét boven het geluid uit, wat jammer is want ze heeft een gave thrash-stem die zo helaas minder tot haar recht komt. De Canadezen maken er een gave show van, een goede-starter voor deze potentievolle avond.

De mannen van Flotsam and Jetsam gaan, in tegenstelling tot Mortillery, al wel minstens 30 jaar mee. Inmiddels heeft de band heel wat wisselingen van de wacht gehad, maar is de line up tegenwoordig grotendeels weer vervuld met de oude garde. Alleen Ed Carlson is vervangen door Steve Conley tegenwoordig. Met een nieuw album op zak (Ugly Noise) én een reproductie van het succesvolle ‘No Place for Disgrace’ was het te verwachten dat de band eindelijk weer eens overzee zou gaan; de laatste Europese tour dateerde van 4 jaar geleden. De kracht van de band ligt hem in het samenspel en dat was nog steeds duidelijk aanwezig. De krachtige en volle stem van Eric Knutson draagt de nummers en zijn stem is na al die jaren nog steeds bijzonder goed. Hoewel hij inmiddels de hoge noten toch wat minder goed weet te raken dan vroeger. .. Ligt dit aan het feit dat dit de laatste show van de tour of aan het feit dat hij toch wat gedateerd lijkt te raken? Het doet in ieder geval niet onder aan de charme en de sound die de mannen van Flotsam and Jetsam al jaren weet vast te houden. Inmiddels is de band voor meerdere Europese festivals geboekt, dus de Europese fans kunnen weer volop van deze thrashers genieten.

De mannen van Legion of the Damned timmeren flink aan de weg tijdens deze tour en natuurlijk de laatste jaren. De uit Nederland afkomstige metalheads staan al jaren op veel festivals te spelen en nu dus als support voor Sepultura. Op Facebook was te volgen hoe de mannen hun tour-avontuur beleefden. In de Effenaar geven ze een superstrakke show weg met ook heel wat nieuwe nummers van hun recent uitgebrachte cd ‘The ravenous plage’. De show is zo goed dat het aan niets te merken is dat deze mannen al 5 weken iedere avond dezelfde show spelen. De mannen spelen met razende energie hun grootste hits.

Dan is het de beurt aan de band waar iedereen op staat te wachten: Sepultura! Natuurlijk is er de laatste jaren veel te doen geweest over de band en het vertrek van de broertje Cavalera, maar toch heeft de band een grote fanbase weten te houden. In één van de eerste nummers zegt de zanger Derrick Green dat hij duidelijk wil maken dat Sepultura nog steeds leeft, en nog steeds even sterk is, en dat is wel bewezen met het optreden. Vanaf het eerste nummer ging het publiek helemaal los met moshpits en dansende mensen. De band heeft vorig jaar een nieuw album uitgebracht waarmee ze al hoge ogen gooien; niemand had verwacht dat de mannen van Sepultura na 30 jaar nog zo sterk terug zouden komen. Ook tijdens het optreden deze avond staan ze supersterk op het podium, vanaf de eerste noot. De band speelt met veel plezier en maakt er een waardige laatste show van. De gitarist van Legion of the Damned wordt gevraagd om een nummer mee te spelen en ook de merchandiser mag een nummertje mee bassen. Als er als klap op de vuurpijl ook enkele leden van de eerdere bands gevraagd wordt om een nummer mee te drummen, is de avond echt compleet. Dat laatste blijkt een prachtig afscheid van een succesvolle tour voor alle vier de bands. De mannen van Sepultura hebben met deze tour weer eens laten zien dat ze niet aan kracht hebben verloren door de jaren heen. Het publiek smulde ervan en dat deed de band duidelijk ook.

Deel: