In september 2013 releasde Katatonia het album Dethroned en Uncrowned, een semi-akoestische versie van het voorgaande album Dead end Kings. Met dit album op zak doet de band een tour door Europa. Tijdens deze Unplugged and Reworked tour worden nummers uit de gehele catalogus van Katatonia omgebouwd naar nieuwe, semi-akoestische versies. Katatonia komt op 9 mei met deze tour naar P60 Amstelveen. Dit is tevens het enige concert in Nederland.

Dead end Kings was alweer het 9e studio album van Katatonia. Het Zweedse kwintet werd bekend met albums als Discouraged Ones (1998) en The Great Cold Distance (2006) en de leden werden gekroond als de Zweedse meesters van de melancholie. Na de release van Dethroned en Uncrowned waren de fans zo enthousiast dat de band besloot voor de huidige tour de elektrische gitaren thuis te laten. In de woorden van gitarist en oprichter Anders Nyström:

“Many people who appreciated how we “dethroned” and “uncrowned” last year’s ‘Dead End Kings’ album have been hoping and even insisting the same would also be done to one or more of our older albums. Admittedly, not likely to happen many a moon ago, at least not with a studio album, we are excited to let you know that by bringing this show on the road the same possibility now opens up that door, with a live version.”

Op 9 mei worde de gitzwarte nummers van Last Fair Deal Gone Down, Viva Emptiness en eerdere meesterwerken in een unplugged jasje gegoten, waarbij de pakkende stem van Jonas Renske en de typische Katatonia melodieën goed tot hun recht komen. Een intieme, sferische en unieke show. “We’re already certain this will be the most different and remarkable thing we’ve ever done!” aldus Anders Nyström.

Deel: