Wat is er mis met de muziekindustrie, zou je zeggen. Helemaal niets, en toch, vrijwel alles gaat tegenwoordig online. De Free Record Shop, de enige grote Nederlandse cd-keten is begin dit jaar failliet verklaard en een doorstart zit er vooralsnog niet in. Slechts enkele kleine onafhankelijke cd-winkeltjes weten door het land het hoofd boven water te houden en natuurlijk nog enkele afdelingen van grote warenhuizen. Maar voor de rest is het simpel: muziek zoek je online.

Natuurlijk is muziek niet het enige waarvoor de gemiddelde man/vrouw online zijn of haar toevlucht zoekt; Ook boeken worden films vinden online reeds gretig hun aftrek. Kleding natuurlijk ook, hoewel veel mensen toch nog graag in een echte winkel willen passen en vergelijken. Naast kledingwinkels zullen ook autogarages altijd blijven bestaan, aangezien met voor de aankoop van een nieuwe auto toch altijd eerst wel even een proefrit wil maken. Auto-onderdelen daarentegen worden tegenwoordig weer wel veel online gekocht.

Wat dat betreft heeft muziek online altijd al een voortrekkersrol gespeeld. Muziek was een van de eerste items die online werden verkocht en zeker de digitalisering van de verkopen, de downloads, hebben voor een grote ommekeer in de muziekindustrie gezorgd. Films, computerprogramma’s en boeken volgden al snel, maar verder houdt het gelukkig toch wel op. ‘Gelukkig’, pleit ik, want online verkopen hebben er bij muziek, computerprogramma’s,¬†films en boeken juist voor gezorgd dat er een levendige illegaliteit is ontstaan qua uploaden en downloaden. Gelukkig houdt het hierbij vooralsnog op, want nu de illegale muziekbusiness de muziekindustrie grotendeels de das om heeft gedaan, mogen we blij zijn dat er nog steeds artiesten zijn die voor een schijntje toch nog goede muziek wil maken.

Je zou er niet aan moeten willen denken dat dat bij auto-onderdelen ooit het geval zal zijn, aangezien de veiligheid wat ons betreft toch blijft voorgaan…

 

Deel: