Het Rotterdamse cross-over podium Grounds vierde dit weekend haar driejarig bestaan en nodigde daarbij de zingende MC Pink Oculus uit. De zangeres die vorige week nog opzien baarde tijdens Eurosonic Noorderslag toonde zich een artiest van internationaal formaat. De in Amsterdam residerende Pink Oculus is sinds vorig jaar een bekend gezicht aan het worden door haar deelname aan het populaire Re:Freshed Orchestra en de lancering van haar lovend ontvangen single Sweat. De afgelopen twee weken was ze veelvuldig te zien en te horen in diverse media waaronder Giel! en De Wereld Draait Door. Dat ze niet alleen de studioskills onder controle heeft, blijkt wel uit haar optreden in Grounds.

Spuwen
Op het podium trok de 28-jarige zangeres alle aandacht met haar niet mis te verstane looks die verleiding en charisma uitstraalden. Maar vooral imponeerde Oculus met haar zang- en raptalent; in een handomdraai schakelde de diva over van diepe soulvolle vocalen naar verbluffende raps die ze in een indrukwekkende flow naar buiten spuwde. Ze werd daarin bediend met besmettelijke hiphop- en funkritmes, aangestuurd door drummer Jamie Peet (Pete Philly en Ernst Glerum) en beatsampler Bouba Dola. Toetsenist Timothy Banchet wisselde warme Rhodes klanken af met spacy synth partijen, terwijl Gino Cochise (Badjekkah) het geheel penetreert met diep groovende baslijnen.

Vooruitstrevend
In een korte maar krachtige set toonde Pink Oculus internationale allure met songs die van begin tot eind boeiden. Giel Beelen was er helder over in zijn ochtendprogramma; hij noemde de beats in Sweat ‘vooruitstrevende shit’. Ook live wekte de track een enorme adrenalinekick. Eveneens smaakvol was het neo-soul getinte Us dat zich alleen al door het aanstekelijke refrein als een virus in je geheugen nestelde. Het meest opmerkelijke moment bleek de compleet verbouwde versie van Soft Cell’s Tainted Love dat via een jazz- en soulkruising een tweede leven tegemoet ging. Pink Oculus kwam, zag en overwon. Het moet raar lopen, wil deze sensationeel zingende MC tussen nu en twee jaar niet groots doorbreken op basis van wat ze nu neerzet.

Grounds
Van sfeervolle jazz tot snoeiharde hiphop en van broeierige Kaapverdische muziek tot intieme singer-songwriters, Grounds programmeert een gevarieerd aanbod van muziek met primair de aandacht voor jong talent. Het podium bestaat sinds 2006, toen nog onder de vlag van het World Dance Music Centre (WMDC), maar veranderde de naam drie jaar geleden in Grounds om verwarring met het verzamelgebouw te voorkomen.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland

Deel: