Eller van Buuren, het jongere broertje van Armin, had enkele jaren geleden tijdens de ‘Armin Only’-wereldtour van Armin het idee opgepikt om verschillende singles akoestisch en semi-akoestisch te bewerken en als Acoustic Dance Music album uit te brengen. Armin reageerde direct enthousiast en zo geschiede. Samen maakten ze een short-list met Armin classics die niet op dit album mochten ontbreken en vroegen ariesten als Adam Young (Owl City), Christian Burns, Nadia Ali, Ana Criado, Leonie Meijer en Christon Kloosterboer (Rigby), mee te werken aan het album.

Voor een groot deel de originele zangers en zangeressen die het nummer al met Armin opnamen, voor een deel moest een alternatief worden gezocht, omdat de originele artiesten niet beschikbaar waren. En daar gaat het al meteen fout, want bijvoorbeeld Christon Kloosterboer is totaal geen vervanging van Sharon den Adel te noemen op ‘In And Out Of Love’ bijvoorbeeld. Als het hierbij zou blijven zou het nog goed komen. Helaas is dat niet het geval.

Dat de nummers akoestisch compleet anders klinken dan de originelen mag geen verrassing heten. De vocalen komen op ‘Acoustic Dance Music’ veel beter uit de verf en het dance-effect is compleet vergeten, wat dat betreft is ‘Acoustic Dance Music’ het bewijs dat dance wel degelijk goed in elkaar gestoken muziek te noemen is. Toch is het album over het algemeen maar een dertien in een dozijn album. Het album is niet slecht, zeker niet, het is verrassend, zeker wel, maar toch is het niet echt een album dat blijft hangen. Dertien in een dozijn dus.

Zeker, voor de Armin van Buuren liefhebber is het zeker een aanvulling op de collectie en ook de niet-Armin-fans zullen het album zeker kunnen waarderen, maar het album verveelt na enkele keren al snel. Vrijwel nergens springt Van Buuren of zijn band uit de band om de muziek naar hogere hoogten te brengen. Singer-Songwriter-tracks, reggae en wat rock, van alles door elkaar, maar wel op een niveau van een wat betere school- of coverband. En dat zijn niet de bands die in de top 40 staan of de grotere podia zullen bestijgen. Eller zal dat natuurlijk wel, maar de vraag rijst zeer zeker of dat ook zou zijn als Eller niet het jongere broertje was van Armin. Muzikaal gezien had er veel meer uitgehaald kunnen worden, zeker met de keur van muzikanten die op en rond het album hangen. Hopen dat het broertje van Afrojack dat beter op zal pakken. (5/10) (Cloud9)

TRACKLISTING:
1. Feels so good ft Nadia Ali
2. Youtopia ft Adam Young
3. Not giving up on love ft Claudia Soumeru
4. Neon hero ft Christian Burns
5. Drowning ft. Laura V.
6. In and out of love Feat. Christon Rigby
7. Shivers feat. Susana
8. Unforgivable feat. Jaren
9. Burned with desire feat. Leonie Meijer
10. Suddenly summer Feat. Ana Criado
11. Broken tonight
12. Going wrong feat. Chris Jones
13. Cereal feat Claudia Soumeru and Pat Smith

Deel: