De Helmondse Leon van der Zanden zit al ruim 10 jaar in het vak en heeft sinds 2002 zes aanvullende programma’s naar de Nederlandse theaters gebracht. Stuk voor stuk een succesformule! Toch probeert hij met zijn nieuwe theaterprogramma ‘Rebel’ een nieuwe en totaal andere weg in te slaan. We bezochten de voorstelling in de pittoreske schouwburg van Tilburg.

‘Er was eens…’ luidt het begin van de nieuwe voorstelling van Leon van der Zanden en voor we het weten worden we meegenomen naar het sprookje van een machtige koning en zijn konijntjes. Een van deze konijntjes is hoofdpersonage ‘Robbert’, een jonge man midden 30 die al jaren lang hard naar de top werkt. Robbert werkt al jaren naar een directeursfunctie toe, met veel plezier gaat hij werken en op de werkvloer is hij erg geliefd. Als op de dag des waarheid de desbetreffende directeursfunctie wordt vergeven grijpt hij hem net mis. De baan wordt vergeven aan de irritante ‘Olivier’, een akelig mannetje met een vervelend stemmetje. Als Robbert op diezelfde dag een Tor probeert te vangen onder het paarrijden beland hij in een diep en donker meer. Terwijl Robbert op het puntje staat om zijn leven af te sluiten wordt hij gered door twee monsters die hem de kans geven om te overleven. Wel onder één voorwaarden: Hij moet een paard offeren bij volle maan.

Een tiental minuten later maken we kennis met het tweede hoofdpersonage ‘Max’, een akelige man met een lange neus die Robbert achtervolgt als hij met zijn een theatervoorstelling bezoekt. Robbert rent en rent om de akelige man te ontkomen, maar zonder resultaat. Als Robbert het even later opgeeft en kennis maakt met Max dan komt hij er achter dat hij eigenlijk zijn hele leven lang al als een marionet door een poppenspeler wordt bespeeld. Max vind het hoog tijd dat Robbert eindelijk eens aan zijn eigen geluk en onzekerheid gaat werken. Met als doel dat Robbert juist zelf de poppenspeler in plaats van de marionet wordt neemt Max hem mee naar een sjeik feest waar hij kennis maakt met de prachtige ‘Elza’, de mooiste vrouw van de wereld. En zo’n mooie vrouw hoort uiteraard ook een stoer vriendje, ‘Romeo’ een sexy neger uit Groesbeek die echt niet van plan is om zijn hand om te draaien voor Robbert…

Het is wellicht al wel duidelijk dat dit niet zomaar een cabaretvoorstelling is. Het verhaal van Robbert is een achtbaan aan gebeurtenissen, verhalen, sketches en opmerkelijke situaties. Leon weet dit verhaal op een bizarre manier aan de zaal te vertellen waar verwarring centraal staat. Leon schakelt in een mum van tijd tussen Robbert, de Koning, Romeo en zelfs tussen bodyguard “Steve” die Romeo bijstaat in zijn strijd om de bloedmooie Elza voor zichzelf te houden. Tussendoor kruipt hij ook nog eventjes in de rol van Leon om even zijn eigen mening te spuien over zijn eigen personages en hun situatie. Gepaard met veel humor, terugkoppelingen en zeer sterke interactie weet hij de zaal steeds weer van het rechte pad te halen zodat zij weer vol verwarring terugstorten in het verhaal van Robbert.

‘Rebel’ is een bizarre theaterervaring die cabaret een totaal andere beleving geeft. Je weet eigenlijk zelf niet eens wat je meemaakt en wat je nu wel en niet moet vinden of moet denken. Denk jij A dan weet Leon er binnen twee minuten voor te zorgen dat het toch weer B wordt, of eigenlijk allebei, of misschien wel weer A. Het is een ongelofelijke theaterervaring die door middel van verwarring, snel tempo, sterke interactie en onwijs goed sterk dialoog zichzelf weet te plaatsten als zeer kwalitatieve en bijzondere theatervoorstelling.

Deel: