Op het moment dat Anouk haar eerste van de drie uitverkochte Symphonica In Rosso-optredens in het Gelredome aflast maakt The New Shining zich op voor de officiële presentatie van het nieuwe album ‘Wake Up Your Dreams’. Wie deze donderdagavond nog van plan was dit bij te wonen heeft pech, er is geen kaart meer verkrijgbaar. Met honing maar ook Jägermeister in de nabijheid kijkt zanger Nax voor aanvang van de set nog eens de zaal in. Naar dit optreden is heel lang uitgekeken en er is hem alles aan gelegen om het samen met zijn drie muziekvrienden tot een goed einde te brengen…

Een blik op de lange rij wachtenden voor Rotown verraadt een grote diversiteit onder het publiek. Hele jonge meisjes, oudere rockers, vrouwen van middelbare leeftijd, hipsters,  iemand van wie we vermoeden dat hij in het bezit is van een seniorenpas, familieleden maar vooral ook echte fans, allemaal zijn ze in afwachting van het officiële releasefeestje waarmee The New Shining iets voor tienen zal aanvangen.

Heel vreemd is het niet dat de opener ‘Run Baby Run’, tevens de opener van het nieuwe album, wordt herkend. De band heeft al diverse shows iets nieuws laten horen en bovendien is er geen reden tot klagen wanneer het aandacht in de media betreft. De eerste slok honing uit de grote knijpfles zo vroeg in de set doet het ergste vrezen maar zowel Nax als de rest van de band verkeren in uitstekende vorm. Mooi zijn de soundscapes die Evert uit zijn gitaar tevoorschijn tovert of de vocale ondersteuning van R, Arjan, de bassist van de band.

Ondanks de akoestische inslag beschikt The New Shining over een stevig gefundeerd rockgeluid met een opzwepend/meeslepend karakter waarbij bovendien genoeg ruimte is voor publieksparticipatie, in de volksmond ook wel ‘hoog meezinggehalte’ genoemd.

Het tempo ligt hoog, de band is zelfverzekerd. Slechts af en toe wordt er naar adem gehapt of naar een handdoek gegrepen. De totstandkoming van ‘Wake Up Your Dreams’ mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Dat de band hier nu staat en de release van het album viert is echter allesbehalve vanzelfsprekend. Met die wetenschap in het achterhoofd lijken tracks als ‘Tonight’ of ‘Where Do I Stand’ net iets meer geladenheid te bevatten. Zien we nu op het podium uit één van de ooghoeken traanvocht wegdruppelen, of is het toch van de warmte…?

Hoe de carrière van de band zal verlopen weet niemand maar het indrukwekkende ‘Can’t Make Up My Mind’ zal tot in de eeuwigheid gespeeld moeten worden. De compositie behoort tot het beste dat er de afgelopen vijf jaar is verschenen op Nederlandse bodem en zal voor altijd onlosmakelijk aan de band verbonden blijven.

Philip Philips’ ‘Home’ wordt verkozen boven de werkelijk sublieme cover die onlangs bij Giel Beelen werd gedaan van Boxer Rebellion’s ‘Diamonds’ (ABSOLUTE aanrader, moet je echt even opzoeken op Youtube). Het zit er vanavond niet in maar de band komt er ook niet onderuit om nog twee toegiften te spelen. Na de uitsmijters ‘Devil On My Tail’ en het machtige ‘We Are The Ones’ is het toch echt afgelopen. Nax heeft zich er samen met zijn collega’s prima doorheen geslagen en aangetoond dat The New Shining in alle opzichten klaar is voor de grote doorbraak in binnen- en/of buitenland.

Foto’s © Suzanne de Vries.

Deel: