tommy 1‘Tommy’, The Who’s rock opera over een doofstomme- en blinde jongen dat de band naar het internationale sterrendom bracht ligt vanaf november in een Deluxe en Super Deluxe editie in de winkels. Origineel uitgebracht in 1969, stond The Who op een keerpunt in hun carriere, ze stonden bekend als een band die singles uitbrachten. ‘Tommy’ lanceerde The Who als een “serious albums band”, tot op heden ging het album ruim 20 miljoen keer over de toonbank. ‘Tommy’ duikt regelmatig op in de diverse lijsten van de meest invloedrijke albums aller tijden.

De Deluxe en Super Deluxe versie van het album bevat een schat aan nog niet eerder gehoord materiaal in de vorm van 20 demo’s uit Pete Townshend’s archief en een volledige live versie van ‘Tommy’ uit 1969. Deze live versie komt van tapes waarvan Townshend aan de band’s sound engineer had gevraagd om ze te verbranden! 18 van de nog niet eerder gehoorde nummers – waarvan men dacht dat ze verloren waren gegaan – komen van een op 15 oktober 1969 opgenomen show in het Capital Theatre, Ottawa, Canada. Drie andere tracks, ‘I’m Free’, ‘Tommy’s Holiday Camp’ en ‘We’re Not Gonna Take It’ waren door het wisselen van de banden tijdens de show verloren gegaan, dus die zijn van een later optreden.

De Super Deluxe box bevat ook een 5.1 mix met daarop het complete album geremixt in surround sound op Hi Fidelity Pure Audio Blu-ray formaat. Buiten de muziek bevat de gelimiteerde Super Deluxe boxset een 80-pagina’s hardcover boek met zeldzame foto’s, memorabilia, een 20.000 woorden tellende essay geschreven door de legendarische Who liefhebber Richard Barnes en een zeldzame Tommy poster. De Deluxe en Super Deluxe editie van ‘Tommy’ zijn vanaf 11 november verkrijgbaar.
tommy

Deel: