Met welverdiende prijzen voor Beste Live Act en Beste Groep, is de groovende jazzformatie New Cool Collective de grote winnaar van de Radio 6 Soul & Jazz Awards 2013. Een bomvolle Westerunie in Amsterdam was het toneel voor een twee uur durende show waarin naast de prijsuitreiking het beste van de Nederlandse soul- en jazz was te horen en te zien.

Radio 6 Soul & Jazz is de toonaangevende publieke radiozender voor soul, jazz en wat er zoal tussenin zweeft. Daarnaast ontdekt en support Radio 6 jong talent. Ging de onderscheiding voor Beste Soul & Jazz Talent vorig jaar naar zangeres Kris Berry, dit jaar mocht de 20-jarige hippe saxofonist Tim Wes de award in ontvangst nemen voor zijn aanstekelijke fusie van jazz en pop.

Bill Withers
Sabrina Starke kan naast platina voor haar debuut en twee Edisons nu ook de Radio 6 Soul & Jazz Award voor Beste Album aan de trofeeënkast toevoegen. Ze ontving de waardering voor de prachtige cd Lean On Me, waarop Starke onder begeleiding van het Metropole Orkest werk van de legendarische Bill Withers zingt.

In de categorie Beste Single viel Giovanca in de prijzen. De single How Does It Feel van haar verbluffende nieuwe album Satellite Love neemt je mee terug naar de authentieke warme seventies soul. De prijs werd bij afwezigheid van de zangeres opgehaald door haar producersduo Nelson & Djosa.

Veroverde de veelzijdige Ruben Hein vorig jaar de award Beste Artiest Soul, dit jaar werd hij vereerd in de categorie Beste Artiest Man. Dezelfde prijs maar dan in de vrouwelijke sekse sleepte niemand minder dan Trijntje Oosterhuis de prijs in de wacht. De zangeres en jurylid van The Voice Of Holland uitte in een reactie haar bewondering voor het vele soul- en jazztalent in Nederland.

Icoon
In navolging van de legendarische funksaxofonist Maceo Parker ging de Icon Award dit jaar naar Marcus Miller. De meesterbassist en componist is naast zijn solocarrière te horen op legio jazz-, soul-, en popalbums en wordt geroemd om zijn samenwerking met diens grote held Miles Davis voor wie hij het legendarische Tutu schreef en produceerde.

De presentatie van de tweede editie van Radio 6 Soul & Jazz Awards was in handen van Winfried Baijens, terwijl de prijzen werden overhandigd door diverse dj’s van de zender zoals Giel Beelen, Leo Blokhuis, Mijke van Wijk en Angelique Houtveen. Onder begeleiding van dubbelvoudig awardkampioen New Cool Collective traden naast de winnaars diverse andere muzikanten op, onder wie Wouter Hamel, Rob van de Wouw, Paul van Kessel en Qeaux Qeaux Jones.

Deel: