Roosevelt groeit op in West Helena, Arkansas, waar hij reeds op jonge leeftijd orgel speelt in de kerk. Hij gebruikt pseudoniemen  als The Blues ManEasy Papa JohnsonWillie KellyDobey Bragg (de meisjesnaam van zijn moeder) en de naam waarmee hij het bekendst zou worden: The Honeydripper.  In 1929 was hij één van de eerste blues pianisten die opnames maakteHij heeft een carrière van zestig jaar kunnen uitbouwen. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat hij als de vader van de moderne blues piano wordt gezien. In de decennia na zijn debuut werd hij niet alleen één van de productiefste artiesten, maar ook een succesrijke bandleader en een populaire solo artiest. Aan hem danken we onder andere pareltjes als “The night time is the right time”, “44 Blues” en “Driving Wheel”.

In de kleine blues club in de kelder van Blind Pig Café in Ann Arbor in Michigan werd: “The Original Honeydripper” in 1977 live opgenomen. The selectie nummers op de plaat, die origineel op lp verscheen, overspannen Sykes zijn hele loopbaan en het tijdperk waarin hij leefde. Kenmerkend voor zijn eigen muzikale mix van ragtime en country Blues piano, geven deze solo uitvoeringen Sykes weer als een volmaakte entertainer die zelf met volle teugen geniet van het zingen en van het spelen op piano voor een appreciërend publiek. Het mooie aan zijn keuze voor een live set  zoals op deze plaat, was naast het feit dat hij voor publiek altijd een set bekende nummers speelde ze ook altijd probeerde terug uit te vinden door zijn inventieve pianospel. Zo is deze soloversie van “I’m a nut” een nummer dat het met de band al zo goed deed, is mooi om naar te luisteren en de Ray Charles cover is ook perfect.

Roosevelt Sykes - The Original HoneydripperEen grote kwaliteit van het Blind Pig label is dat zij de kunst verstaan om een artiest te documenteren. Het zal moeilijk zijn betere compilaties te vinden van een opname van een artiest in zijn nadagen dan deze van Roosevelt Sykes op Blind Pig. Daarbij komt dat deze CD de eerste re-issue van de lp is. De geluidskwaliteit is vooral door het onderdrukken van het storende geklets van het publiek erg verbeterd. Roosevelt Sykes steekt van wal met een eigen interpretatie van  Cow Cow Davenports’ “Cow Cow Blues”.  Een boogie woogie uit 1928. Herinneringen aan zijn eigen beginjaren met “St James Infirmerie” van uit een pre-blues folk traditie. “Honeysuckle Rose” en “The viper song”, twee populaire nummers uit het werk van de grote “Fats Waller”, krijgen een korte maar inspirerende behandeling. Deze cd is een klassieker. Een live opname van één van de meest geliefde meesters van de blues, een must have voor de liefhebbers. (9/10)(Blind Pig)

Deel: