Donderdag 12 september was het zover om muziekgeschiedenis te schrijven in de Vorstin te Hilversum. Niemand minder dan Nile Rodgers met zijn voltallige Chic band stonden stipt om 21.00u in de startblokken om een bijna twee uur durende spektakel show af te leveren. Tijdens deze onvergetelijke avond werden de hits van deze Amerikaanse topmuzikant vol overgave ten gehore gebracht.

Sinds 1976 maakt Nile Rodgers samen met Bernard Edwards (inmiddels overleden) muziek in de discoformatie van Chic. Rodgers begon zijn carrière als gitarist in het wereldberoemde Apollo Theatre in Harlem, New York. Hier deelde hij met o.a. Aretha Franklin, Parliament Funkadelic, Ben E. King en The Cadillacs het podium om de kneepjes van het vak te leren. Ondanks zijn vele successen besloot Rodgers samen met Edwards op bas zijn eigen muziek te gaan spelen en eigen nummers te schrijven. Chic was zijn antwoord waarin strakke beats, een funky bas en ritmische gitaarriffs de boventoon voerden. Nile Rodgers schreef samen met zijn band Chic discogeschiedenis.

Eind jaren zeventig bracht de band het album C’est CHIC uit waarmee op de hit ‘Le Freak’ vele discogangers uit hun stekker gingen. Andere hitnummers als ‘I Want Your Love,’ ‘Good Times’ en ‘My Forbidden Lover’ waren geboren. Bezige bij Rodgers liet het niet bij Chic alleen. Hij schreef en werkte o.a. met David Bowie (Let’s Dance), Madonna (Like a Virgin), Diana Ross (Upside Down, I’m Coming Out), Duran Duran (Notorious) en INXS (Original Sin), Sister Sledge (We are Family en He’s the Greatest Dancer). En natuurlijk niet te vergeten de recente nummer één hit van Daft Punk, ‘Get Lucky’. Al deze hits kwamen deze avond voorbij.

Om 21.00u betrad de man van de avond samen met zijn voltallige band, bestaande uit o.a. prachtig in het wit geklede zangeressen, een trompettist en een saxofonist het podium. Het publiek danste en zong uitbundig mee op de vele hits die loepzuiver en enthousiast werden vertolkt. Behalve Nile Rodgers met zijn gitaarkunsten stal ook de basgitarist met zijn brede glimlach de show. Nile vertelde het publiek dat hij zich door dit soort optredens weer als een jongen van zestien voelt. “Life is crazy, life is beautiful, we came here to have a party!” Het publiek zong en scanderende tijdens dit uitverkochte concert elk nummer uit volle borst mee en voelde zich ook weer even jong.

De avond werd groots afgesloten met veel bezoekers op het podium die meedansten met Chic. Nile Rodgers moest toch wel even duidelijk maken dat hij na al die jaren nog steeds een belangrijke speler in de muziekindustrie is. Zo vertelde Nile dat hij al in meer dan 79 landen op nummer één staat met het samen met Daft Punk geschreven nummer ‘Get Lucky’ en bovendien de samenwerking is aangegaan met de Zweedse DJ/producer Avicii. Helaas zat het er na iets minder dan twee uur spelen voor Chic op, maar gelukkig voor de fans beloofde Nile “we will come back, I promise you!”

Hierna kon het publiek tot in de late uurtjes dansen en feesten op muziek gemixt door DJ Hell.nl om het driejarig bestaan van Podium de Vorstin te vieren. Een avond waarin niet alleen een held in de muziekgeschiedenis het podium betrad maar daarmee ook in Hilversum een mooi stukje discogeschiedenis werd geschreven.

Tekst door: Larissa Lambooij
Foto’s (c) Tom Baetsen

Deel: