Floor Jansen kunnen we rustig een icoon noemen in het Female Fronted Metal genre. Na 12 jaar After Forever was er al snel haar eigen ReVamp. De afgelopen maanden tourde ze ook nog met de wereldformatie Nightwish. Drie weken na thuiskomst van deze tour staat ze voor de grote uitdaging om met het 2de album van ReVamp, ‘Wildcard’ genaamd, zelf de wereld te veroveren. De officiële aftrap zal via 2 CD release party’s op 6 en 7 september plaatsvinden. We bellen met Floor Jansen van ReVamp om haar enkele vragen te stellen m.b.t. het nieuwe album.

Maxazine: Hoewel alle aandacht logischerwijs op jou is gericht ben ik toch wel erg nieuwsgierig hoe je aan de andere bandleden bent gekomen, tenslotte hebben ze een belangrijke rol gehad in het schrijfproces van Wildcard.
Floor Jansen: We hebben destijds auditie gehouden en uiteraard heb ik ook gebruik gemaakt van de contacten die ik in de jaren met After Forever heb opgedaan. Je weet en hoort wie er wel eens goed genoeg zouden kunnen zijn om deel uit te maken van ReVamp. En inderdaad, ze zijn  erg belangrijk geworden voor de band.

Maxazine: Zelf vond ik Wildcard bij mijn eerste luisterbeurt nogal overweldigend. Er komt zoveel input op je af. Hoe was dat voor jullie op het moment dat je het eindresultaat hoorde?
Floor Jansen: Poeh, ook wel heftig eigenlijk. Het schrijfproces heeft, zoals je misschien weet, wel enige tijd gevergd. Als je dan uiteindelijk hoort wat we muzikaal hebben bewerkstelligd dan kun je alleen maar trots en buitengewoon tevreden zijn. En ja, ook wij waren toch wel enigszins positief verrast met het resultaat. Als je er hard voor gewerkt hebt is dat een heel fijn gevoel.

Maxazine: Gaan jullie met deze plaat in je bagage Nightwish naar de kroon steken?
Floor Jansen: Nou, dat zal niet zo makkelijk gaan. Zij zijn zo vreselijk groot.

Revamp wildcardMaxazine: Ok dan, ga je wel alle contacten gebruiken om te proberen ReVamp wereldwijd op de kaart te zetten?
Floor Jansen: Jazeker, de afgelopen jaren zijn er zoveel contacten ontstaan. Dit is echter natuurlijk wel een rol voor het management. We spelen in september voor het eerst in Rusland. En in november sluiten we aan als Special Guest bij de Europese tour van Kamelot. Wat mij betreft een mooie start en vandaar kijken we wel hoe alles zich verder ontwikkelt.

Maxazine: Net terug van de Nightwish tour, nu weer druk met de promotie voor ReVamp. Hoe houd je dat vol? En op welke manier zet je dit af tegen je eerdere burn out?
Floor Jansen: Tja, daar heb ik natuurlijk wel wat van geleerd. Ik maak inderdaad hele lange dagen. Wat echter wel degelijk is veranderd dat is de balans in de zaken die ik onderneem. Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in oorzaak en het gedrag wat aan een burn out ten grondslag ligt. Dit betekent dat ik nu beter instaat ben om een aantal zaken te voorkomen. Werkstress is destijds een factor geweest. Het is nu aan mij om deze zaken te blijven herkennen en het evenwicht te bewaren dat ik nodig heb. Hiermee wil ik trouwens niet beweren dat ik nu alles weet, wel dat op dit moment alles goed gaat en ik vertrouwen heb in de toekomst.

Maxazine: Vrijdag 6 en zaterdag 7 september hebben jullie de officiële release party van Wildcard. Zaterdag 31 augustus was er een try-out. Is deze naar tevredenheid verlopen?
Floor Jansen: Dat klopt allebei. Gezien het feit dat we al lange tijd niet meer samen op het podium hadden gestaan kijken we met een goed gevoel terug op dit optreden. We hebben dan ook erg veel zin om ons  komende vrijdag in Bibelot te presenteren.

Maxazine: Het album kent meerstemmige zang, met diverse gastzangers, hoe gaan jullie het album in hemelsnaam live neerzetten?
Floor Jansen: Maak je geen zorgen, gewoon spelen en knallen, we zijn er klaar voor!

ReVamp Live:
6 September 2013 – CD Release show – Bibelot, Dordrecht
7 September 2013 – CD Release show – Tivoli de Helling, Utrecht
13 September 2013 – Club show – Gebouw-T, Bergen Op Zoom
15 november 2013 – Special Guest Kamelot Tour – 013, Tilburg

Deel: