Zo, de vakanties zijn voorbij en dus moeten we weer naar school, college of aan het werk. In alle gevallen moeten er bammetjes gesmeerd worden om mee te nemen en uiteraard moeten die worden vergezeld door fruit. In ons geval: Musical Fruit!
We waren vóór de vakantieperiode geëindigd met de ‘P’ en dat ik de ‘Q’ oversla zal niemand mij euvel duiden mag ik hopen. De ‘R’ dan dus maar.

Raspberries. De naam van deze smakelijke framboos inspireerde in de jaren zeventig een band uit Cleveland, Ohio tot de keuze van hun bandnaam. The Raspberries maakten, wat ze zelf noemden ‘power pop-rock’. Dat kun je geloven als je het nummer ‘Go All The Way’ hoort, maar bij ‘Don’t Wanna Say Goodbye’ heb ik toch mijn twijfels… De heren stonden altijd keurig geknipt en in een net pak óf kekke kleertjes op het podium, wat ze een bepaald imago opleverde waarmee ze zowel vóór- als tegenstanders kregen. De band haalde inspiratie uit de muziek van The Beatles, The Hollies, The Who en The Small Faces. De band bestond uit de leden Wally Bryson (gitaar), Jim Bonfanti (drums), Dave Smalley (basgitaar) en de meest bekende: zanger Eric Carmen die later een succesvolle solo-carriëre had met onder andere de hit ‘All By Myself’. Zelfs grootheden als Jack Bruce, Ringo Starr en Courtney Love waren fan van The Raspberries. Ondanks dat werd de groep in 1975 opgeheven. Echter had hun muziek wel de nodige invloed gehad, Bruce Springsteen, Tom Petty, Axl Rose en nog een aantal meer of minder bekende artiesten verklaarden regelmatig tijdens interviews dat ze Raspberrie-dingetjes toepasten in hun nummers. In 2004 kwamen de mannen bijeen voor een succesvolle reünie, de daaropvolgende tour werd alom geprezen.

Kijk hier voor hun hippe filmpje uit de jaren zeventig!

In 1985 hadden we die andere hit. ‘Raspberry Beret‘ van Prince & The Revolution. Die zul je niet gemakkelijk op YouTube vinden overigens, dat vindt Prince, formely known as ‘TAFKAP’ (The Artist Formely Known As Prince) and before that also as ‘Prince’, namelijk niet fijn. Ik heb de clip wel elders kunnen vinden op het internet aangezien er ook nog wat oude MTV- files te vinden zijn maar als een artiest liever geen aandacht wil qua kijkgehalte zullen we ‘m dat ook maar niet geven. Het nummer ‘Raspberry Beret’ kwam van het album ‘Around The World In A Day’ en was de eerste Amerikaanse single van dat album. Paisley Park Records zal echter andere nummers van Prince hebben uitgebracht waaraan meer is verdiend. Wel grappig vond ik het dat Prince één van de eerste artiesten was die ook cijfers in zijn teksten als taal gebruikte, een voorbeeld is ‘I would die 4U’ maar ook gebruikte hij de ’turbotaalbeginselen’ dus in ‘Raspberry Beret’:

“1, 2, 1 2 3, Yeah!

I was working part time in a five-and-dime
My boss was mr. mcgee
He told me several times that he didn’t like my kind
Cause I was a bit 2 leisurely
Seems that I was busy doing something close 2 nothing
But different than the day before
That’s when I saw her, ooh, I saw her
She walked in through the out door, out door

220px-Prince_RaspBeret

She wore a
Raspberry beret
The kind u find in a second hand store
Raspberry beret
And if it was warm she wouldn’t wear much more
Raspberry beret
I think I love her

Built like she was
She had the nerve 2 ask me
If I planned 2 do her any harm
So, look here
I put her on the back of my bike
And-a we went riding
Down by old man johnsons farm
I said now, overcast days never turned me on
But something about the clouds and her mixed
She wasn’t 2 bright
But I could tell when she kissed me
She knew how 2 get her kicks

She wore a
Raspberry beret
The kind u find in a second hand store
Raspberry beret
And if it was warm she wouldn’t wear much more
Raspberry beret
I think I love her

The rain sounds so cool when it hits the barn roof
And the horses wonder who u are
Thunder drowns out what the lightning sees
U feel like a movie star
Listen
They say the first time aint the greatest
But I tell ya
If I had the chance 2 do it all again
I wouldn’t change a stroke
Cause baby Im the most
With a girl as fine as she was then
(raspberry beret)
The kind u find (the kind u find)
The kind u find (in a second hand store)
Oh no no
(raspberry beret)
(and if it was warm)
Where have all the raspberry women gone? (she wouldn’t wear much more)
Yeah (raspberry beret)
I think i… I think i… I think I love her
(raspberry beret)
No no no
No no no (the kind u find)
(in a second hand store)
(raspberry beret)
Tell me
Where have all the raspberry women gone? (and if it was warm she)
(wouldnt wear much more)
(raspberry beret)
I think I love…”

Volgende week op zoek naar de ‘S’.
Ideeën? Laat maar weten, mail naar rinco@maxazine.nl

Deel: