Het is alweer tien jaar geleden dat de Deense band The Outlandish een hit scoorde met Aïcha. Wat hebben ze in de tussentijd allemaal uitgespookt? Een paar weken geleden waren ze in Nederland om hun nieuwe plaat te promoten en Maxazine sprak met Waqas Ali Qadri van The Outlandish om hem wat vragen te stellen.

“We hebben na Aïcha een heel lange vakantie genomen,” lacht Qadri. “No, I’m just kidding.” Wel hebben ze in de tijd na 2003 de wereld rondgetourd en veel festivals aangedaan, ook in Nederland. Ze ontdekten de voordelen van social media en zijn actief op Facebook, Twitter en Instagram. “Facebook is een ideaal medium om interactie met onze fans te hebben. Iedereen is nu met elkaar verbonden en we maken gebruik van social media om onze muziek te promoten.”

Warrior/Worrier
Inmiddels is er een nieuwe plaat uit: Warrior/Worrier. “Muziek is als een dagboek voor ons, al onze dagelijkse gedachten, gevoelens en emoties komen erin terug. Warrior/Worrier staat voor de man die zich zorgen maakt in een relatie. Een relatie gaat altijd over twee individuen, en het maakt niet uit of het om een liefdesrelatie gaat, om collega’s in een werkrelatie of over mensen zoals wij, mensen samen in een band. Deze plaat behandelt elke soort relatie en het gaat erom dat als de een het moeilijk heeft, de ander hem helpt. Dat mensen elkaar steunen. Deze plaat gaat over alle emoties die in welke soort relatie dan ook naar boven komen.”

Volgens Qadri zijn al hun nummers autobiografisch. Hij geeft toe dat het daarom soms lastig is om ze live voor een publiek te spelen. “Maar het moet,” zegt hij. “Je moet er gaan staan en jezelf laten zien, zo raak je mensen. De single Warrior/Worrier is uit, sinds april ook in Nederland en we krijgen van over de hele wereld reacties op het nummer. Een meisje wiens moeder net overleden was aan kanker schreef ons dat het nummer haar door moeilijke tijden had geholpen. Dat soort reacties raken je. Ook als mensen huilen tijdens een concert. Op zo’n moment weet je dat je iets unieks gemaakt hebt, dat het je taak is om het te doen en te blijven doen en het is het allemaal meer dan waard want toegegeven: het geeft een ontzettende kick. Daarnaast is het voor ons ook een soort therapie. Anderen gaan hardlopen, wij maken muziek.”

Denemarken
Aan de muziek van Outlandish hoor je niet meteen dat ze uit Denemarken komen. “Veel mensen denken dat we uit Nederland komen. “You are Dutch, right?” vragen ze dan. “No we are Danish.” “Yeah, but that’s in Holland, right?”” Qadri vergelijkt Deense muziek met Deens design. Het is heel minimalistisch, simpel. “Het is op een bepaalde manier erg eenvoudig. En we hebben veel producers van elektronische muziek, zoals Trentemøller.” De drie bandleden hebben alle drie geen Deense roots. Qadri heeft een Pakistaanse achtergrond, Isam Bachiri komt uit Marokko en Lenny Martinez uit Honduras. De muziek van Outlandish is dan ook een complete mix. “We namen een Pakistaans sample en gooiden er een Amerikaanse hiphopbeat onder, en we rapten over ons leven in de suburbs. Niemand in Denemarken had zoiets ooit gedaan, we waren de eersten.

Het is moeilijk hun muziek in een hokje te plaatsen. Het is niet alleen hiphop, of R&B. “Onze muziek behoort niet tot een specifiek genre. Toen we opgroeiden luisterden we naar hiphop, daar bovenop kwam R&B, folk en indie-rock. Onze muziek laat zien waar we ons bevinden in het leven, het is een afspiegeling daarvan. Elke dag veranderen we. We krijgen kinderen en die groeien op, onze prioriteiten veranderen, onze smaak verandert.”

Veranderende prioriteiten
In de begintijd van Outlandish liet de band hun politieke overtuigingen doorklinken in hun nummers. Op de plaat Warrior/Worrier gebeurt dat niet meer. “We zijn veranderd. Vroeger moesten we onze identiteit nog ontdekken, we moesten nog een hele ontwikkeling doormaken. Ik denk dat iets als 9/11 elk mens heeft geraakt, dat iedereen er iets van mee heeft gekregen. Onze prioriteiten zijn inmiddels veranderd, we hebben kinderen nu en daarbij is het zo dat je constant verder moet en op zoek gaat naar nieuwe onderwerpen en thema’s en naar nieuwe muziek, dingen die je inspireren en raken.”

Wat de volgende single wordt is nog niet helemaal duidelijk. En ook over of ze dan weer naar Nederland komen om op te treden, kan hij nog niet veel zeggen. Wel raadt Waqas aan de Facebookpagina van de band goed in de gaten te houden. Dat doen we dan maar…

Deel: