Daar zijn we weer! Amper een jaar geleden stond KRS-One, de grootmeester van de hip-hop, nog op het podium van de Eindhovense Effenaar en blijkbaar was ook hem dat goed bevallen, want vandaag kwam hij terug voor een nieuw optreden. Vroeger zat er meer tijd tussen zijn bezoeken aan de Effenaar. In 1988 kwam hij voor het eerst naar Eindhoven, toen nog als lid van de BDP-crew, de legendarische hiphopgroep die in 1987 debuteerde met de inmiddels klassieke plaat Criminal Minded. In datzelfde jaar werd BDP’s dj Scott LaRock doodgeschoten. Daarna moest Eindhoven het een hele tijd zonder KRSOne doen, wat misschien ook iets te maken had met zijn vliegangst. Voor buitenlandse reizen neemt hij namelijk steevast de boot. In 2006 kwam hij, net voor de release van zijn inmiddels negende solo-album, eindelijk weer eens terug naar Eindhoven.

Vorig jaar, nadat hij zijn twaalfde studio-plaat The BDP-album uitbracht, reisde KRS-One voor het eerst naar Australië om daar shows te geven in vijf verschillende steden. De bootreis van San Francisco naar Sydney kostte hem vier weken. Tussen zijn optredens in de Australische steden zat soms meer dan een week, omdat de flinke afstanden per auto moesten worden afgelegd en het ook nog eens zo schijnt te zijn dat KRS-One niet ‘s nachts wil rijden.

KRS-One wordt naast The Blastmaster ook wel The Teacher of The Philosopher genoemd. Want naast dat hij, intussen bijna 48 jaar oud, al jarenlang nog steeds als rapper optreedt, geeft hij ook lectures, waarbij hij jongeren uitleg geeft over wat in zijn ogen de betekenis en het doel van hip-hop is. Rap is something you do, hip-hop is something you live. Zo gaf hij in 2012 tijdens de Hip Hop Appreciation Week lezingen en workshops in het Bijlmer Parktheater. Geen paniek als je hem niet zag spreken, zijn visies staan ook op papier. In 2009 verscheen de door hem geschreven vuistdikke bijbel, The Gospel of Hip Hop.

Allemaal leuk en aardig dat intelligente gedoe, gelukkig kan hij ook nog steeds rappen. Het concert van zondag 26 mei zou plaatsvinden in de grote zaal van de Effenaar. Ik deed navraag bij mijn hip-hopvrienden van het eerste uur, stuk voor stuk mensen die net als ik vroeger de platen Criminal Minded en By All Means Necessary draaiden tot we scheel zagen, of ze naar het optreden zouden gaan. Vroeger luisterden we samen urenlang naar deze muziek en zworen we elkaar dat we later nooit als onze ouders zouden worden. In plaats daarvan werd er geprutst met spuitbussen en pogingen tot breakdancen en rappen gedaan. Hip-hop was het. Dat en niks anders. Onze ouders snapten het niet en dat was precies de bedoeling. We konden alleen maar dromen om een held als KRS-One in het echt te zien optreden. Maar nu, jaren later, blijkt niemand meer warm te lopen voor een optreden van deze master of hiphop. ‘Ik ben vorig jaar al geweest’ en ‘Komt hij nu alweer? Hij heeft thuis vast een zeikwijf zitten,’ waren de gemiddelde reacties. Alsof het een straf is om twee jaar achter elkaar een feestje te bouwen in de Effenaar.

Vrienden of geen vrienden, ik ging gewoon naar het concert en was uiteindelijk blij dat iedereen het had laten afweten. De kaartverkoop was blijkbaar sowieso tegengevallen want in plaats van in de grote zaal stond KRS-One in de kleine zaal en zelfs die was niet afgeladen vol. Ik en alle anderen die wel waren gegaan profiteerden daar maximaal van. Nooit had ik durven denken dat ik een grootheid van zo dichtbij zou kunnen meemaken. Zijn zweet druppelde op mijn haar en ik moest me inhouden zijn spierwitte Nikes aan te raken. DOPE stond er op de hanger van zijn ketting. En dope was zijn optreden.

‘How do you say in Dutch: Fuck the Police?’ vroeg KRS-One al vroeg op de avond, waarmee de toon gezet werd. We waren niet met velen, maar de mensen die er in de kleine zaal waren hoorden en zagen dat KRS-One zich niet te beroerd voelde ondanks deze schrale opkomst zijn stinkende best te doen, waardoor het publiek zich ook van zijn meest uitbundige kant liet zien. Met freestyles en classics, met nieuw werk en met vette beats waar hij naadloos op rapte, ja zelfs met reggae, gaf de grote man een intiem feestje. KRS-One is een onbetwiste rap-held en het is nog steeds een eer om hem op het podium aan het werk te zien.

Hij sloot zijn optreden met een dankwoord. Hij bedankte het publiek dat we naar zijn optreden waren gekomen. ‘Without you there is no KRS-One.’ De zogenaamde hiphopfans die niet waren gekomen omdat ze tegenwoordig op zondagavond liever naar de TV-show kijken, hun administratie bijwerken of uiteindelijk ervoor kozen net zo suf als hun ouders te worden, weten niet wat ze gemist hebben. Dinsdagavond treedt KRS-One nog op in Den Haag en donderdagavond in Hengelo. Ga naar zijn show, al is het maar om te herinneren wie je ooit was.

Foto (c) Hans Van Den Berkmortel

Deel: