‘British Electric Foundation’ (B.E.F.) is een project dat in 1980 werd gestart door voormalig Human League leden Martyn Ware en Ian Craig Marsh. Naast leadzanger Glenn Gregory maakten Martyn en Ian ook deel uit van Heaven 17. ‘Music Of Quality & Distinction Volume 3 – Dark’, is de opvolger van – hoe kan het ook anders – ‘Music Of Quality & Distinction Volume 1’ (1982) en ‘Volume 2’ (1991). Alle drie de albums zijn verzamelalbums met opnieuw opgenomen versies van bekende hits.

‘Music Of Quality & Distinction Volume 3 – Dark’ begint met Kim Wilde’s interpretatie van Stevie Wonder’s ‘Every Time I See You I Go Wild’. Totaal niet te vergelijken met het origineel, maar ik moet eerlijk zeggen dat Kim hier echt laat horen hoe goed ze eigenlijk is, klasse!

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/93429413″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]

In de jaren ’80 kwam Erasure de hitparades binnen denderen met hun grote hit ‘Sometimes’. Zanger Andy Bell brengt op ‘Volume 3 – Dark’ een bijzondere versie van Kate Bush’ nummer ‘Breathing’. Eigenlijk mag je niet aan Kate’s nummers komen vind ik, maar Andy doet het toch wel erg goed hoor, tesamen met de beklemmende muziek mag Andy’s versie een van de hoogtepunten van het album genoemd worden. Ook Frank Sinatra wordt gecovered. Een aantal jaar geleden deed Robbie Williams al een geslaagde poging om ‘It Was A Very Good Year’ te vertolken, Heaven 17’s zanger Glenn Gregory doet het zeker ook niet onverdienstelijk.

Bronski Beat’s ‘Smalltown Boy’ moet er op ‘Music Of Quality & Distinction Volume 3 – Dark’ ook aan geloven. Zangeres Billie Godfrey, ik kon haar echt niet, doet verwoede pogingen om de uithalen van Jimmy Somerville te benaderen, nou, dat doet ze ongelooflijk goed. Culture Club zanger Boy George brengt zijn versie van Iggy Pop’s ‘I Wanna Be Your Dog’, veder zijn er op het album mooie versies te horen van onder andere Beach Boys’ klassieker ‘God Only Knows’, ABBA’s hit ‘The Day Before You Came’ door Max Pokrovsky, en nog veel meer.

http://www.youtube.com/watch?v=yUaxkRdGCJM#!

Al met al mag ‘Music Of Quality & Distinction Volume 3 – Dark’ een “interessant” album genoemd worden. Ikzelf ben niet dol op covers – eigenlijk vind ik het een gebrek aan creativiteit – maar dit album is toch best wel aardig. De manier waarop Martyn Ware en Ian Craig Marsh tesamen met een keur van artiesten de nummers hebben aangepakt is uniek. (7/10)(Wall Of Sound).

TRACKLISTING
01 Kim Wilde ‘Everytime I See You I Go Wild’
02 Green Gartside ‘Didn’t Blow Your Mind This Time’
03 Sarah Jane Morris ‘I Don’t Wanna Know’
04 Kate Jackson ‘Picture This’
05 Andy Bell ‘Breathing’
06 Glenn Gregory ‘It Was A Very Good Year’
07 Boy George ‘I Wanna Be Your Dog’
08 David J Roch ‘Same Love’
09 Shingai Shoniwa ‘God Only Knows’
10 Boy George ‘Make Up’
11 Sandie Shaw ‘Walk In My Shoes’
12 Polly Scattergood ‘The Look Of Love’
13 Glenn Gregory ‘Party Fears Two’
14 Billie Godfrey ‘Smalltown Boy’
15 Max Pokrovsky ‘The Day Before You Came’
16 Kelly Barnes ‘Co-pilot To Pilot’

Deel: