Afgelopen maandag stond The XX op het podium van de HMH te Amsterdam. Het voorprogramma werd verzorgd door Mount Kimbie, een Brits elektro-duo, bestaande uit Dominic Maker en Kai Campos. In 2008 richtten zij de band op in Londen en brachten in juli 2010 hun debuut album getiteld ‘Crooks & Lovers’ uit, recentelijk stond de band nog op Lowlands. Het optreden van Mount Kimbie was rustig opbouwend en in de stijl van The XX.

Na een prima opwarmer was het na een korte pauze eindelijk tijd voor The XX. Uit diverse Europese landen waren fans toegestroomd om hun favoriete band aan het werk te kunnen zien en ze kregen waar voor hun geld; The XX speelden maar liefst 18 nummers. De prachtige, warme en donkere stem van Oliver Sim tezamen met het gitaarspel en de zang van Romy Madley Croft zorgden voor een intieme, soms zelfs een spookachtige sfeer. Een machtige licht- en lasershow maakte het helemaal compleet.

Als gezegd speelden The XX 18 nummers, waaronder ‘Try’, ‘Heart Skipped a Beat’, ‘Crystalised’, ‘Sunset’, ‘Missing’, en ‘Night Time’. De lasershow zorgde ervoor dat hun muziek een extra dromerig karakter kreeg, het ritme bracht je bijna in een trance. Tussen de nummers door werd er nagenoeg niet gesproken door de bandleden, de muziek sprak voor zich. De volle HMH genoot zichtbaar en hoorbaar, zodra de band toch even het woord tot het publiek richtte klonk er een oorverdovend geklapt en gejoel.

Nederland was buiten de U.K. het eerste land waar The XX live te horen en zien was. “It means the world to us!”, riep Oliver Sim het genietende publiek toe. Door de afwisseling van nummers werd het concert geen moment saai, dit ondanks het feit dat alle The XX nummers nogal op elkaar lijken vanwege het bass, gitaar en drumspel. Natuurlijk kwam de band nog terug voor een toegift, ze speelden een schitterende uitvoering van ‘Intro’ en sloten af met ‘Angel’. Duidelijk mag zijn dat The XX een memorabel concert heeft gegeven, grote klasse!

Deel: