Toen anderhalf jaar geleden Harry Muskee overleed viel er een groot gat voor velen, en niet in het minst voor degenen die al jaren met hem hadden gespeeld. Voor Erwin Java had de samenwerking met Muskee ruim 25 jaar geduurd (sinds 1986 speelde Erwin gitaar in Cuby+Blizzards). Erwin richtte vervolgens King Of The World op met Fokke de Jong (al 20 jaar in Normaal) op drums, Ruud Weber (Snowy White) als zanger/bassist en Govert van der Kolm (o.a. Matt Schofield) op toetsen. Na een jaar spelen en componeren leverde dat de bijzonder goed ontvangen debuut-CD “Can’t Go Home” op, die op 30 maart 2013 werd uitgebracht. Vanavond kunnen we in P60 dit ‘nieuwe’ nederlandse bluesfenomeen met eigen ogen bewonderen.

Support vanavond is Mississippi Mud Pie, dat in 1998 werd opgericht door Don Johnson en Jan-Willem Kanis toen die de avondmaaltijd afsloten met een smakelijke verse, jawel, Mississippi Mud Pie. De huidige samenstelling van de band is Don Johnson (gitaar), Jan-Willem Kanis (gitaar/bluesharp), Bert Timmermans (drums), Niek Versfeld (keyboards), Guillaume Lo-A-Njoe (Bas) en Nienke de Jong (zang). Mississippi Mud Pie brengt aanstekelijke traditionele bluesrock, beïnvloed door grootheden in het genre als Popa Chubby en Stevie Ray Vaughan. Met hun optreden, waarin ze eigen nummers combineren met covers van klassiekers weten ze het gestaag groeiende publiek goed in de stemming te brengen voor King Of The World.
Mississipi Mud Pie is later dit jaar op 24 oktober opnieuw te zien in P60, wanneer ze support zijn voor Pat Travers.
http://www.mississippimudpie.nl

King Of The World wordt al heel voorzichtig aangemerkt als ‘supergroep’, niet heel verbazend gezien het verzamelde talent en ervaring, dus de verwachting is hooggespannen. Ze beginnen relaxed, met de cover ‘Only In It For The Money’ en de Ray Charles klassieker ‘Let’s Go Get Stoned’. De sfeer stijgt, en het publiek dat voor een groot deel uit enthousiaste trouwe fans bestaat reageert goed. De chemie tussen met name Ruud Weber en Erwin Java werkt prima, en levert een energieke show.
Een show die na ruim een uur tot een absoluut hoogtepunt komt als Java ‘Can’t Go Home’ aankondigt, het nummer dat hij schreef om uitdrukking te geven aan het gevoel van leegte na het overlijden van Harry Muskee. Een bijzonder indrukwekkend nummer waarmee de band het publiek muisstil krijgt. Zelden zo mooi het gevoel horen uitdrukken dat we allemaal ervaren als iemand die dichtbij stond is weggevallen: ‘I can’t go home, It won’t be there, No it won’t be there no more’.
Daarna gaat het tempo weer omhoog en daarmee de energie. Voor Govert van der Kolm aanleiding om het Hammond orgel voor de verandering eens te bespelen met het achterwerk en uiteindelijk er zelfs bovenop te gaan staan om de toetsen met de voeten te beroeren. Een mooi staaltje. De verwachtingen waren, zoals gezegd, hooggespannen en King Of The World heeft ze volledig waargemaakt. En meer!
http://www.kingoftheworld.eu

Deel: