Cherries and more…

Wanneer je op zoek gaat naar Engelstalige muziek of namen van bands waar een fruitsoort met de letter ‘c’ in voorkomt struikel je zowat over de kersen. ‘Cherries’ spreken blijkbaar erg tot de verbeelding en worden veelvuldig gebruikt om een bepaald imago aan een nummer of band te geven. Dat het dan niet altijd om zoetgevooisde muziek hoeft te gaan probeert de groep ‘Eagles Of Death Metal’ te bewijzen met hun nummer ‘Cherry Cola’. De tekst van dat nummer is overigens net zo zoet als de titel doet vermoeden. Ook lekker stevig: snoeharde rock van ‘From Autumn To Ashes’ die hun ‘Cherry Kiss’ omlijsten met gitaren, drums en veel geschreeuw.

The Kills maakten een iets toegankelijker liedje met de titel ‘Sour Cherry’. Die band heeft denk ik iets met kersen want ze maakten nog een ander nummer: ‘The Search For Cherry Red’. ‘The Last Vegas’ maakte een nummer met de titel ‘Cherry Red’, en de iets bekendere mannen van ZZ Top deden hetzelfde. Ergens in 1967 had Neil Diamond een hitje met ‘Cherry Cherry’ dat werd opgenomen voor het label Bang Records. Het nummer werd geproduceerd door de wereldbekende Ellie Greenwhich en Jeff Barry (rijmt op cherry, gnagnagna) die zelf het achtergrondkoortje vormden.

En dan waren daar nog The Runaways met het niemendalletje ‘Cherry Bomb’, een hopeloos slecht nummer gespeeld door een band die in de war geweest moet zijn. Een bekende band is ‘Wild Cherry’, een Amerikaanse funck-rock band die je uiteraard kent van het nummer ‘Play That Funky Music White Boy’. “Blame It On The Boom Boom” zouden de mannen van Black Stone Cherry zeggen.

Als we de kersen even laten voor wat ze zijn en verder kijken naar bands en liedjes met fruitige namen die met een ‘c’ beginnen treffen we uiteraard ook The Cranberries, die met ‘Zombie’ een enorme hit in ons land hadden. Deze Ierse rockband trad in het verleden op met onder andere AC/DC en The Rolling Stones. In 1995 braken ze definitief internationaal door met het album ‘No Need To Argue’. De naam van de band was oorspronkelijk ‘The Cranberry Saw Us’ als woordspeling op cranberry sauce. De stem van de zangeres, Dolores O’Riordan is het kenmerk van de band en zonder haar zouden de anderen niet zover zijn gekomen. Zij schreef ook het iets minder bekende nummer ‘Linger’. Haar stem wordt niet zelden vergeleken met die van Sinéad O’Connor, misschien niet geheel ontoevallig ook een Ierse zangeres.

Tijd voor kokosnoten dan. Harry Nilsson had een hit met zijn ‘Coconut (song)’ in 1971. Nog steeds zullen veel mensen de zin “Put The Lime In The Coconut” kennen. Er is op YouTube een clip van ‘Coconuts’, het nummer heet ‘Silver Lights’. Een beetje vage postrock, en toch is het wel meeslepend. De meest bekende band qua kokosnoot is natuurlijk die van Kid Creole. Samen met zijn Coconuts maakte hij flink wat hits met als ‘Annie, I’m Not Your Daddy’ (1981) en ‘Endicott’ (1985). Kid Creole is het pseudoniem van Thomas August Darnell Browder (1950). De naam ‘Kid Creole’ is geïnspireerd op de film ‘King Creole’ van Elvis Presley. De band maakte voornamelijk disco en Latijns-Amerikaanse muziek met jazz-invloeden uit de jaren ’30. Kid Creole & The Coconuts waren erg succesvol in de periode 1980-1985.

De laatste deze week is een onverwachte. Er zijn namelijk maar weinig mensen die weten dat een chilipeper ook een fruitsoort is. Dat gold ook vor mij tot ik aan dit stuk begon. Maar zie daar: het wordt gerekend tot de ‘vegetable fruits’ dus nemen we ‘m gewoon mee: The Red Hot Chili Peppers! De “Peppers” komen uit Amerika en combineren rap met funk, punk, pop en rock. In 1983 besloten de heren een band op te richten en alles wat daarna kwam is geschiedenis en bij vrijwel iedere muziekliefhebber bekend. De heren zijn dusdanig goed bezig geweest dat ze in 2012 werden opgenomen in de Rock Hall of Fame.

Voor de volgende ‘Musical Fruits’ ben ik op zoek naar fruitsoorten met een ‘D’. In het Engels uiteraard. Ik weet er nu nog geen… jij?

http://www.youtube.com/watch?v=qe1ScoePqVA

Deel: