Taiko drummen is een oude, traditionele Japanse percussie-vorm waarbij grote drums gebruikt worden. In 1993 startte een Japans gezelschap van Taiko-drummers de groep Yamato, genoemd naar de voormalige naam van de stad Nara, daar waar de groep begon. Nu twintig jaar later, touren ze al tijden bijzonder intensief. Kijk je naar hun tourschema, dan zie je dat ze zo’n 120 optredens per jaar geven, en dan zijn de shows in Amerika en Canada nog niet meegerekend.

Maxazine sprak met Gen Hidaka, een van de jongere leden van de groep, die al meteen toegeeft dat hij heel weinig tijd heeft om door te brengen met zijn familie in Japan omdat hij soms maanden achter elkaar op tournee is. “Ik schrijf ze brieven. Voor ouders is het fijn als ze een brief krijgen van hun kind dat in een ander land is. Maar omdat we met Yamato zoveel optreden werken we niet alleen samen, we wonen praktisch ook samen. Yamato voelt ook als familie.” Van onenigheid onderling blijkt geen sprake: “We hebben hetzelfde doel”.

Hidaka werd een jaar of acht geleden lid van de groep nadat hij zelf een optreden van Yamato zag en compleet verrast werd door de show. “Ik was in shock. Ik voelde meteen dat ik ook bij Yamato wilde, ook al had ik helemaal geen ervaring met het spelen van Taiko drums.” Hij begon met oefenen, elke dag, heel intensief en het lukte hem om bij de band te komen.

Yamato bestaat op het moment uit achttien leden, tien daarvan zijn in Nederland, om een paar weken lang door het land te touren met hun jubileumvoorstelling: The Best of 20 Years Yamato. Het programma van de show heet ROJYOH en ziet er uit als een time line, of beter nog, als een life line. “Rojyoh betekent ‘A Beat on the Road’”, vertelt Hidaka. “Onze regisseur wil het twintig-jarig bestaan van Yamato laten zien, het verhaal van het begin tot nu. Daarom spelen we ook oude nummers.” Volgens Hidaka is er in de jaren dat hij bij Yamato is niet veel veranderd in de groep, al ziet hij ook dat de groep nog steeds in ontwikkeling is en nog steeds bezig om elke keer een betere show neer te zetten.

Kenmerkend voor een optreden van Yamato is dat het publiek altijd weer overweldigd wordt door de geluiden die komen uit de lage drums. “Het geluid van die drums is vergelijkbaar met het geluid van de hartslag van je moeder dat je hoorde toen je in je moeders buik zat. Het is ook de reden dat als kleine kinderen naar onze show komen en dat geluid horen, ze in slaap vallen.”

De show is niet alleen muzikaal, het is ook acrobatisch. Hidaka vergelijkt het met martial arts. “We bewegen, springen en zingen veel, naast dat we natuurlijk ook drummen. Zijn we muzikanten, vechters of dansers? Moeilijk te zeggen. Zelf zeggen we dat we Yamato-performers zijn, dat is het makkelijkst.”

Hoe komt het dat van alle Taiko-groepen juist Yamato zo beroemd is in Nederland? Zelf heeft Hidaka daar ook over nagedacht. “Techniek is voor ons niet het belangrijkste. Wat we wel belangrijk vinden is de verstandhouding met het publiek. We willen meer dan alleen drummen op een podium. We brengen graag een gevoel over en het Nederlandse publiek lijkt dat aan te spreken. Dit jaar vieren we met de Nederlanders het leven en ons jubileum.”

Yamato, the drummers of Japan, speelt met Rojyok tot halverwege juni door ons land.

Deel: