Quatro Ventos is in feite de in Nijmegen woonachtige Portugese Fado-zanger Emanuel Pessanha. Passanha heeft het kwartet in 1996 al opgericht en bracht in de tussentijd een handvol cd’s uit, vol met zuivere Portugese fado. ‘Mitos e Lendas’ is het zesde album van de groep en ook ditmaal lukt het de band de diepe droefheid van de fado af te wisselen met met optimistische en vrolijke liederen.

‘Mitos e Lendas’ bevat een dozijn liederen, verhalen, die naast tragiek ook vaak een bepaalde mededeling in zich hebben. Gezongen mythen en legendes worden afgewisseld met een ode aan de Nederlandse ‘Mariken van Nieumeghen’, het liturgisch drama uit begin 16e eeuw, waarbij de hulp werd ingeroepen door Frank Boeijen, natuurlijk goed bevriend met meestergitarist Wout Pennings, die ditmaal een keer niet op de cd van de groep is te horen. De aderlating die het gemis zou kunnen zijn wordt echter perfect opgevuld door Rafael Fraga.

Maar ook de fado an sich wordt door Quatro Ventos geëerd (‘Paulo de Carvalho’ en ‘A vida do fado’). De droevige legende van Don Sebastiaan, die ondanks zijn droefnis wordt gebracht op een manier die sterk doet denken aan de grote Ramses Shaffy. De vergelijking is niet eens zo vreemd, aangezien fado de Portugese versie van het levenslied is, dat wat Shaffy tot in de puntjes beheerste.

Dat Quatro Ventos in feite niets anders is dan Pessanha met enkele (overigens top-) muzikanten om hem heen, blijkt wel weer uit de gastbijdrage van zijn dochter Merinda op ‘Lenda da Moura de Tavira’. Alle respect voor Merinda, het had echter niet gehoeven, aangezien de stem van de vrouwlijke Pessanha te helder is voor ‘Mitos e Lendas’. Het is echter zoeken naar die kleine oneffenheden, want in feite zijn ze er niet echt.  Goed, ‘Mitos e Lendas’ zal niet de boeken ingaan als een van de meest uitgesproken fado-albums allertijden, toch zal het een belangrijke aanwinst zijn in het fadistische assortiment. Quatro Ventos brengt de fado met ‘Mitas en Lendas’ namelijk erg toegankelijk en laat niet fado-liefhebbers op een gemakkelijke manier kennis maken met de in Portugal zo bewonderde stijl. De stijl de ook in Nederland steeds meer aanhangers krijgt. En dat is zeker de verdienste van Pessanha en zijn band. (8/10) (Silvox Records)

Deel: