Het festivalseizoen is tijdens pasen officieus van start gegaan met driedaags Paaspop-festival in Schijndel. Tijdens Paaspop konden de artiesten, bands en festivalgangers zich opwarmen voor een lang en warm festivalseizoen. Opwarmen was er tijdens Paaspop in Schijndel niet bij. Het was één van de koudste Paasweekenden sinds heugenis. Toch hebben de organisatoren van Paaspop een bezoekersrecord weten te registreren. Zou dit aan de programmering liggen of aan de onderlinge gezelligheid van de bezoekers.

De programmering van Paaspop was alles behalve eentonig of leeg te noemen. In de 10 belangrijkste tenten waren amper nog gaten in de programmering te vinden. Daarnaast waren er nog de diverse activiteiten op de Ramblas. Zo was er een echte ballenbak waar enkele resident-DJ’s van P79 achter de ‘Wheels-of-Steel’ stonden. Paaspop had terecht reclame gemaakt dat de line-up voor het pinksterweekend, Pinkpop, veel overeenkomsten had met die van het paasweekend, Paaspop.

Zal het publiek bij Pinkpop hetzelfde zijn als die van Paaspop? Gezien de sfeer en landelijke bekendheid van Pinkpop zal het publiek daar zeker een grotere variëteit hebben dan Paaspop. Men ziet dat in Schijndel toch meer mensen uit de regio komen dan uit het hele land. Maar wat niet is gaat zeker nog komen voor Paaspop. Uiteraard, zul je zeggen, heeft Pinkpop enkele grotere namen weten vast te leggen. Echter zijn er ook veel acts die hun festivalseizoensdoop op Paaspop hadden.

De volgende acts stonden op Paaspop maar staan ook op Pinkpop:

Blaudzun is een singer-songwriter die op Paaspop in de Apollo stond. Bij de muziekliefhebbers is hij bekend en geliefd. Regelmatig geeft hij acte de presence bij DWDD (De Wereld Draait Door). Daarbij wordt Blaudzun geplugged in de VS. Zo stond hij ook op het South By South West festival. Het optreden op Paaspop was erg goed; Er diende nog wel wat geschaafd te worden aan het optreden. Het was zeker een generale repetitie voor Blaudzun met zijn fantastische band. De Apollo was onvoldoende gevuld en we kunnen dit weiten aan het feit dat Blaudzun in Nederland nog niet bekend genoeg is, of in ieder geval in Schijndel. Wat gaat Blaudzun doen op Pinkpop? Daar zal het publiek zeker meer uit hun dak gaan dan op Paaspop. Zoals al eerder gezegd is daar andere vorm van muziekliefhebbers. Blaudzun zal op Pinkpop-zondag optreden op de 3FM stage.

C2C tijdens DourC2C was op Paaspop één van de verrassingen. Waar bij Bavaria-playground een rij stond voor de commerciele dance-techno-house was er in de Stardus hosted bij XO live, Extrema, een DJ collectief van 4 heren actief. De heren van C2C gebruiken hun ‘wheels-of-steel’ als instrumenten. De draaitafels zijn tevens ook voorzien van visuele effecten. C2C heeeft niet voor niets vier maal op een rij DMC World Competition gewonnen en show zit zo strak in elkaar dat op Pinkpop een vergelijkbare show te zien zal moeten zijn. Echter hopen we toch een kleine aanpassing te zien. Een kleine aanpassing in een al geweldige show om toch dat beetje te onderscheiden. Verrassing op Paaspop en een must-see op Pinkpop. C2C zal op Pinkpop-zaterdag optreden op de Brand Bier Stage, niet te verwarren met Bavaria-playground.

Paaspop 2013 Douwe BobDouwe Bob is niet voor niets bekroond als De Beste Singer-Songwriter in het gelijknamige tv-programma van Giel Beelen (3FM dj). Douwe Bob heeft zeker zijn looks mee dat was te zien in tijdens de 3FM Serious Talent Awards en in de Restolounge. Op de London Knights na stonden bij Douwe Bob de meeste gillende dames. Het optreden wat Douwe Bob verzorgde op Paaspop was geweldig te noemen. Energiek, opgewekt en uber vrolijk stond Douwe Bob samen met band en publiek een optreden weg te geven. Op Pinkpop zal dit niet anders zijn. Het publiek op Pinkpop zal wel kritischer zijn dan op Paaspop maar dat maakt zijn optreden er niet minder leuk om. Douwe Bob zal op Pinkpop-zaterdag optreden op de 3FM stage.

Handsome Poets mocht op de Paaspop-zondag aftrappen in de Phoenix. De derde dag starten van een festival is altijd lastig. Het publiek moet nog wakker worden en zich door de kater drinken. Maar de show van Handsome Poets was strak en goed. Leuke volle Phoenix deed de heren zichtbaar goed. Op Pinkpop staan de heren van Handsome Poets op vrijdag geprogammeerd. De kater hoeven ze dus niet weg te spelen. Maar het publiek moet dan nog wel opgang komen en dat alles op Main Stage. Daar gaan ze vast en zeker voor zorgen. Laten we hopen dat ze de zenuwen en het overweldigende uitzicht van Main Stage de baas blijven.

Paaspop-2013-KensingtonKensington (3FM Serious Talent) mocht tijdens de Paaspop-zaterdag de Apollo openen. Het iets of wat nerveus ogende band had zichtbaar moeite om een goede show neer te zetten. Zou de Apollo te groot zijn voor 3FM Serious Talent Kensington? Van aanstormend talent met een mooi repetoire mag zaker meer verwacht worden. Laten we hopen dat net als voor Handsome Poets het Pinkpop-Main Stage niet te overweldigend is voor de heren. Gezien het gemiddelde optreden zijn we daar wel bang voor. Maar het kan ook zeker overtreffend zijn op Pinkpop ten opzichte van Paaspop. Kensington zal op de Pinkpop-zondag optreden op de Main Stage.

La Pegatina is een Spaanse band die tijdens het koude Paaspop toch de zomer wist te brengen. De heren van La Pegatina weten wat het is om een show te maken en te geven. Het publiek dat tijdens Paaspop op zondag aanwezig was in de Apollo zal deze show zeker niet snel vergeten. De heren van La Pegatina mogen ook terecht een verrassing genoemd worden, in ieder geval voor ons. Dus Pinkpop: bereid je voor op een show that will blow you away!! La Pegatina zal optreden op de Pinkpop-zaterdag op de Main Stage.

The Gaslight Anthem word een fenomeen genoemd. Echter viel  het optreden tijdens Paaspop tegen. De heren van The Gaslight Anthem stonden inspiratieloos en als dode vogeltjes op het podium in de Apollo. Tijdens Pinkpop dienen de heren van The Gaslight Anthem een show neer te zetten van een ander kaliber. Doen ze dat niet dan is dit fenomeen inderdaad het zoveelste fenomeen wat het net niet haalt. De doorgaans leuk/goed gevulde Apollo liep leeg tijdens het optreden. Dat was niet des The Gaslight Anthem’s. Het is misschien daarom ook goed dat Jan Smeets en consorten de heren op een kleinere stage hebben geprogrammeerd op zaterdag. Er is naast het optreden van The Gaslight Anthem dan nog een alternatief, mocht het net zo waardeloos zijn als op Paaspop. The Gaslight Anthem was ook echt een verrassing, helaas in negatieve zin. The Gaslight Anthem zal op de Pinkpop-zaterdag optreden op de 3FM Stage.

Triggerfinger stond welliswaar een jaar geleden ook al op Paaspop. Daarom een kleine terugblik en een kijkje naar de toekomst: Triggerfinger is bekend bij het grote publiek met hun cover van Lykke Li’s ‘I Follow Rivers’. Als muziekliefhebber en -kenner weet men inmiddels dat dit een soft nummer is voor de Belgische formatie. Tijdens Paaspop 2012 was de Main Stage echter bommetje vol; Onder het publiek van destijds waren de heren wat minder bekend. Echter in 2011 stonden de heren van Triggerfinger ook al op Paaspop maar dan in Masters of Rock, nu de Phoenix genaamd. Er waren dus wel degelijk kenners onder het publiek van destijds. Het drietal weet hoe ze een show neer moet zetten. We hebben echter het gevoel dat veel Pinkpoppers echter alleen komen voor ‘I Follow Rivers’ en de overige, overigens geweldige, nummers zullen schrikken. Zal de show iets aangepast zijn voor Pinkpop? We denken van niet. Triggerfinger zal op Pinkpop op zondag optreden op de Main Stage.

Will And The People waren de aangekondigde sensatie van 2012 tijdens Pinkpop in de Converse Stage en ook tijdens andere festivals. Van het viertal, Will And The People, werd dus tijdens Paaspop veel verwacht. Echter viel het optreden erg tegen, wat een half jaar geleden tijdens Festyland ook al was. Wat een feestje had moeten zijn viel erg tegen. Will And The People was zichtbaar onder invloed van wat nederwiet met alcohol. De vertoning op Paaspop was een verrassing, net als bij The Gaslight Anthem in negatieve zin. Wat mogen we verwachten van Will And The People op Pinkpop? Wij durven het niet te zeggen. Maar we kunnen er helaas niet omheen. We worden verplicht te kijken en zeker te luisteren naar het kwartet, want Will And The People zal tijdens Pinkpop op zondag optreden op de Main Stage.

Laat ons weten wat jij ervan denkt! Van de optredens op Paaspop of van Pinkpop, welk festival is het voor jou?

Foto (c) Sander van den Berg/Maxazine.nl

Deel: