Kort na de oprichting in 1980 brachten de mannen van Depeche Mode hun debuutalbum uit, getiteld ‘Speak & Spell’. De originele line-up bestaat uit zanger Dave Gahan, Martin Gore (keyboards, gitaar, zang), Andy Fletcher (keyboards) en Vince Clarke (keyboards). Clarke verliet de band na de release van ‘Speak & Spell’, en werd vervangen door Alan Wilder (keyboards, drums). Wilder vertrok in 1995; sindsdien bestaat Depeche Mode uit Gahan, Gore, en Fletcher.

Kort geleden brachten ze hun intussen 13e album uit, ‘Delta Machine’. In de jaren ’80 was de band met hun Synthpop, New Wave en alternatieve dance muziek zeer vernieuwend, denk maar aan hits als ‘Just Can’t Get Enough’, People are People’, ‘Master and Servant’, ‘Blasphemous Rumours’/’Somebody’ en het epische ‘Enjoy the Silence’. Ik kan al op voorhand zeggen, verwacht niet dat er van ‘Delta Machine’ hitsingles zullen komen, die periode zijn de mannen van Depeche Mode al lang voorbij.

Het openingsnummer ‘Welcome to My World’ brengt je gelijk in de sfeer. De trend die Depeche Mode heeft ingezet met hun vorige album ‘Sounds of the Universe’ gaat op ‘Delta Machine’ door, terug naar hun roots. ‘Angel’ begint een beetje in de blues stijl, en neigt zelfs de gospel kant op. ‘Heaven’ is de eerste single komende van ‘Delta Machine’, wat mij betreft een goede keuze, Dave Gahan op zijn best. ‘Delta Machine’ is een album dat je bekruipt, je zet het niet halverwege uit, je moet het helemaal afluisteren. Met pareltjes als ‘Slow’, de single ‘Heaven’ en de laatste track ‘Goodbye’ heeft wat mij betreft Depeche Mode een van de beste albums uit hun rijke geschiedenis afgeleverd. (8/10)(Columbia).

Tracklist ‘Delta Machine’.

1 Welcome To My World
2 Angel
3 Heaven
4 Secret To The End
5 My Little Universe
6 Slow
7 Broken
8 The Child Inside
9 Soft Touch/Raw Nerve
10 Should Be Higher
11 Alone
12 Soothe My Soul
13 Goodbye

Deel: