Toen ons land in 2000 voor het eerst echt kennis maakte met Racoon, was het voor mij een grote openbaring. Nummers als ‘Feel like flying’ en ‘Blue day’s’ waren voor mij persoonlijk het bewijs dat Nederland sinds lange tijd weer een opvolger had voor Doe Maar. Niet qua stijl, maar qua enthousiasme in het spelen en ik ben in 2000 en 2001 dan ook veelvuldig nar optredens van de band geweest. De Schots willen klinkende gedichten van zanger en frontman Bart van der Weide en de humor die de band ten tonele bracht maakte van Racoon een ware publiekslieveling, die in mijn omgeving enkele jaren favoriet bleef.

Toen de band in 2005 ook echt doorbrak bij in het populaire segment van de muziek in Nederland, leek het alsof er op Racoon een grote druk lag, waar de jongens uiteindelijk niet echt mee konden omgaan. De humor en spontaniteit verdween en de oude fans in mijn omgeving haakten één voor één af. Ook voor mij hoefde het niet meer en dat terwijl ik verschillende goede herinneringen heb bij de concerten van de Zeeuwen.

Verbaasd was ik dan ook toen de band in 2011 het, inmiddels erg succesvolle, ‘Liverpool Rain’ uitkwam. Nummers als ‘No Mercy’ en ‘Took a hit’ schoten de hitlijsten in, maar bovenal, de spontaniteit kwam weer terug bij de band. Wat de Abby Road Studio’s wel niet kunnen doen met een band. In mijn omgeving kwamen de fans van de populaire band uit Goes weer terug en verdomd, de concerten waren weer om te pruimen! Nu, 2 jaar later, bestaat de band inmiddels alweer 15 jaar en bij een zo’n gevierd jubileum hoort natuurlijk een verzamel-cd. Live-albums had de band al twee, dus ach, het werd eens tijd. En ja, met zoveel hits die de band inmiddels heeft gescoord kan je ook gemakkelijk een album vullen.

Op ‘The Singles Collection’ staan dan ook alle singles die de band heeft uitgebracht in die 15-jarige periode, aangevuld met ‘Smoothly’ en ‘Before you leave’, de titeltrack van het gelijknamige vierde studioalbum. De tweede keer ‘Love you more’, destijds in 2006 opnieuw uitgebracht in samenwerking met Armin van Buuren is er, wellicht expres, afgelaten, aangezien het qua stijl dan ook niet echt een Racoon-track was. De stijl die zo herkenbaar is gebleven door de jaren heen: mix van melodieuze gitaarrock met een hoog singer-songwriter meezinggehalte. Zeker zo ook bij de laatste hit ‘Oceaan’, die wat Racoon betreft een echt buitenbeentje is.

‘Oceaan’ is een experiment voor de Zeeuwen, voor het eerst in het Nederlands. De soundtrack voor de Nederlandse film ‘Alles is familie’ ligt wonderbaarlijk dicht bij de soundtrack van de voorloper van de film, ‘Alles is liefde’, die destijds door die andere Zeeuwen (Bløf) tot een hit is gemaakt. Ook Nederlandstalig echter blijken de mannen rond frontman Bart van der Weide erg succesvol, hoewel het nog af te wachten is of de Nederlandstalige uitstap eenmalig is of dat Racoon een opvolging geeft aan de hit.

Voor de fans is ‘The Singles Collection’ niet echt een moetje;  liefhebbers van Nederlandse bands die tot nu toe waren vergeten iets aan te schaffen van de band, dienen zich echter met spoed richting de winkels te spoeden. ‘The Singles Collection’ is zo’n album dat geen uitschieters heeft, maar wel een van de meest stabiele albums is dat de laatste jaren op de Nederlandse markt is verschenen. Een goede basis voor ‘The Singles Collection deel 2’, dat over nog eens 15 jaar mag worden verwacht. (8/10) ([PIAS] )

Deel: