Tessa Douwstra is geen groentje in de muziek. De van oorsprong Rotterdamse zit in Wooden Saints, maar speelde door de jaren al met regelmaat mee tijdens optredens en opnames van Chef’Special en Baskerville. Om er maar enkelen te noemen, nietwaar? Een jaar geleden vond de zangeres het welletjes en richtte met zes anderen Orlando op, een band dit al direct hoge ogen gooide en bekende Nederlanders tot hun fanschare kon rekenen.

Orlando wordt met regelmaat vergeleken met Damian Rice. “Die vergelijking wordt inderdaad gemaakt, ik vind het ook een eer om met zo’n stem en liedjesschrijver vergeleken te worden”, aldus Douwstra. Douwstra is frontvrouw van Orlando, haar eerste echte ‘eigen’ band, hoewel Orlando wel een collectief genoemd moet worden. “Ik kan bij Orlando mijn eigen ding doen en schrijf alles zelf. Dat is het grootste verschil tussen Orlando en andere bands waarin ik speel of speelde. Overeenkomst is dat ik wederom met zeer goede muzikanten kan spelen: ik ben erg blij met de band!” Zo schreef hoornist Morris Kliphuis (The Kyteman Orchestra) verschillende hoorn-, trombone- en trompetarrangementen en ook kreeg Tessa hulp van onder anderen Jan Teertstra, Daniël Smit, Arjen de Bock en Viktor van Woudenberg.

In de korte tijd dat Orlando bestaat, speelde de inmiddels in het Utrechtse landschap wonende band al in flink wat zalen door het land. En was het geluk of toeval, onder anderen Eric Corton en Armand zaten al in het publiek bij de band. “Heel tof dat deze mensen ons sindsdien supporten.” Corton noemde de band inmiddels de grote belofte voor 2013, een stempel die Douwstra gelukkig niet als druk ziet. “Ik zie Orlando als spannend: ik voel me verantwoordelijk omdat het mijn werk is en mijn eigen band. We zien wel wat er gaat gebeuren. Ik ben fulltime bezig en doe zoveel ik kan.” Het tweede deel van de quote zie ik als een ander verhaal dus zou ik hier niet achter willen plakken. Mocht er nog iets over dat onderwerp worden gebruikt dan graag deze quote: “Voor de plaat schreef ik ook een aantal nummers samen met anderen. Het is heel fijn om met andere mensen te schrijven: vier ogen en oren zien en horen meer dan twee. Het maakt een lied toch anders dan als je het alleen zou maken. Het maakt een lied rijk.”

Voor het opnemen en produceren van de plaat vroegen ze onder andere Sam Jones. Sam, die al eerder meewerkte aan platen van onder andere Kapok, DJ DNA en Kyteman, kende de band via Morris en maakte de “familie” compleet. Tijdens de opnames verbleef de band veel in de muziekvilla Silence du Monde waar alle tijd en ruimte was voor het opnemen van de plaat.

The Early Warning Company’ is het negen tracks durende debuutalbum van Orlando en met z’n zevenen gaat de band de komende maanden op tournee door het gehele land. “We zijn geprogrammeerd in de kleine zalen van de grote poppodia in Nederland en beginnen (na een try-out in 013) in Paradiso, Amsterdam. In Rotterdam, waar het allemaal is begonnen, in Rotown.” Die kleine zalen zullen nog wel eens snel te klein blijken hebben we zo het vermoeden, want als Eric Corton het al zegt, Orlando zal dan snel te groot zijn voor de underground.

Deel: