De vier leden van garagerock-band Mozes and the Firstborn komen allemaal (uit de omgeving van) Eindhoven. De band bestaat nu iets meer dan twee jaar. Ze speelden op Into the Great Wide Open, op de afterparty van Jack White van The White Stripes in de HMH en op Noorderslag. Ze stonden in het voorprogramma van Go Back To the Zoo. Ze tekenden bij Top Notch. De cd-presentatie van hun debuutalbum vindt op 2 maart a.s. plaats in het Eindhovense Area 51 en is al uitverkocht. Tijd voor Maxazine om drummer Raven Aartsen te ondervragen, nu hij nog tijd heeft.

De meeste artiesten die op Noorderslag staan, breken helaas nooit door. Raven: ‘We willen muziek maken die we zelf vet vinden. Toen we speelden op Noorderslag wilden we een zo goed mogelijke show neerzetten. We waren er helemaal niet mee bezig of we wel of niet zouden doorbreken.’ De vraag of Mozes and the Firstborn – de naam is afkomstig van de film Prince of Egypt, een film die zanger-gitarist Melle Dielesen vroeger veel zag – wel of niet zal doorbreken lijkt allang beantwoord.

In 2011 releasde de band in het Eindhovense Klokgebouw als voorprogramma van C.W. Stone King & His Primitive Horn Orchestra hun EP die in heel Nederland geweldig goed werd ontvangen. Raven: ‘We wilden de EP graag releasen op vinyl maar daar hadden we niet genoeg geld voor. Op cd uitbrengen was goedkoper.’

Het mini-album I Got Skills werd op een unieke locatie opgenomen: het Philips NatLab, de plek waar zo ongeveer de cd werd uitgevonden. ‘Een groot pand, een inspirerende omgeving. Melle woonde daar, als enige, en we konden er doen wat we wilden en het zorgde ervoor dat we een eigen geluid konden maken en opnemen. Een EP opnemen op de plek waar de cd is uitgevonden, wie kan dat zeggen?’

Het debuutalbum, een volwaardige cd komt uit. Ze hebben de plaat bewust titelloos gehouden. Raven: ‘Alleen de bandnaam staat op de hoes, met ons logo groot op de voorkant.’ Het logo werd ontworpen door Wolf Aartsen, de broer van Raven. Ze namen de plaat zelf op. Wel kregen ze hulp van producer Michel Schoots, ex-drummer van Urban Dance Squad. Raven: ‘We hebben samen de productie gedaan en hij heeft geholpen bij het mixen. Michel heeft zich vooral beziggehouden met de structuren van de nummers en met hoe we alles naar een hoger niveau konden tillen, zodat wij als band ons konden bezighouden met hoe het zou gaan klinken. We hebben misschien een ongewone, maar wel een vette manier van werken.’ Al is de plaat net af, de band is alweer nieuwe dingen aan het schrijven aan het uitproberen. Raven: ‘We zijn nog bezig met het afmixen van de live-opname van een optreden van even geleden. Het filmpje daarvan zetten we online.’

De garagerock die ze maken heeft een oud geluid in een hedendaags jasje. ‘We luisteren naar The Beatles en The Rolling Stones, maar ook naar Black Lips.’ Kees de Koning, eigenaar van TopNotch, toch vooral bekend als hip hop-label, liet weten vertrouwen in de band te hebben en een contract werd getekend.

De cd-presentatie vindt plaats op zaterdag 2 maart a.s. in het Eindhovense Area 51. Raven: ‘We komen graag in Area 51. We speelden er al een keer eerder en dat was supervet. Het is logisch voor ons om daar de albumpresentatie te doen. De show is al uitverkocht. We gaan een vet feestje bouwen.’

Voor de mensen die geen kaartje hebben voor 2 maart: de tour van Mozes and the Firstborn door Nederland en België gaat daarna van start. Voor meer info, check: www.mozesandthefirstborn.com.

Deel: