Het is 2007 als de leden van een coverband uit Assendelft een tijdje zonder zangeres zitten omdat die met zwangerschapsverlof is. En zoals ze zelf op hun website zeggen `Wat krijg je als je 6 muzikanten met gezamenlijk meer dan 150 jaar ervaring in een repetitieruimte plaatst met te veel tijd te besteden?  Zij gaan hun helden coveren. Het bleek dat het repertoire van Rammstein wel heel vaak de revue passeerde.  En zo ontstond het idee om de eerste Nederlandse Rammstein Tribute Band op te gaan zetten.` En ze noemden de band Zwammstein.

Zwammstein is Paul Constant (zang), Emilio Bamio (gitaar), Willem Kee (gitaar), Bert Dijkema (bas), Pim v/h Hof (keyboards) en Frank Feenstra (drums). In de loop van de tijd zijn de Zwammstein concerten uitgegroeid tot een waar circus, compleet met crew van geluidsmensen, roadies en techneuten, CO2- en confettispuiters en de voor Rammstein zo onontbeerlijke pyrotechniek. Dat laatste is iets dat helaas in veel  zalen op bezwaren stuit van de lokale brandweer en wat de band dus tot nu toe alleen buiten heeft kunnen gebruiken. Tot vanavond, want in P3 is er gelukkig wel toestemming!

De show start een half uurtje later dan gepland maar dan is het ook meteen raak. Na de opening met ‘Reise Reise’ volgt ‘Links 2-3-4’ en waar ik bij eerdere shows alleen CO2-fonteinen heb mogen zien ontstaat er dit keer een ware vlammenzee. Een schitterend effekt, en het publiek reageert enthousiast bij iedere ‘uitbraak’. Gedurende de hele show laat Zwammstein de volgepakte zaal genieten van het onvervalste Rammstein gevoel. Alle Rammstein-hits en meer passeren de revue en als de band na 2 uur afsluit met ´Feuer Frei´ is het publiek compleet door het dolle.

Het enige wat ik vanavond heb gemist is het confetti-kanon, maar achteraf begreep ik dat juist dát voor P3 wel een probleem was. Tja, het kan inderdaad gebeuren dat een zaal na een Zwammstein concert na maanden toch nog her en der confetti tegenkomt… Een kleinigheid, niet over zeuren, het was gewoon een prachtig feest.

 

Deel: