Marva Whitney, een van de groten der aarde van de funk en soul en de vrouw die door James Brown “Soulsister No 1” genoemd werd, is gisteravond, 23 december, overleden. Via de sociale media stromen de deelnamebetuigingen binnen sinds het nieuws van haar overlijden via haar facebook pagina bekend gemaakt is. In een bericht is te lezen, “Met verdriet informeren wij jullie dat Soulsister No 1 Marva Whitney afgelopen nacht is overleden. Ze laat een muzikale erfenis achter die voor altijd zal blijven”.

Marva Whitney was zeer gerespecteerd door funk liefhebbers, een echte diva. Ze zong regelmatig bij James Brown, hem begeleidend tijdens zijn in eind jaren ’60 gehouden tournee door Vietnam, alsmede als onderdeel van de James Brown Revue in 1967. In 1969 nam ze haar eerst solo nummers op, dit voor Browns King label. Ze scoorde in de R&B hitlijst een top 20 hit met het nummer ‘It’s My Thing (You Can’t Tell Me Who To Sock It To)’, dat een herschreven nummer was van een Isley Brothers hit, en de opvolger ‘Things Got To Get Better’, deed het iets minder, het nummer haalde de top 20 net niet. Veel van Whitney’s werk is in de afgelopen jeren gesampled in diverse hip hop tracks.

In 2009 zakte de zangeres voor duizenden fans tijdens het Falls Festival in Lorne, Australie op het podium in elkaar tijdens een optreden met de Transatlantics. Ze werd snel naar het Geelong ziekenhuis gebracht alwaar er een beroerte werd vastgesteld. Ze herstelde volledig en was in 2010 weer live te bewonderen. Over de oorzaak van haar overlijden zijn geen verdere details vrijgegeven, al wordt er gesuggereerd dat ze aan de gevolgen van een longontsteking overleden zou zijn. Marva Whitney is 68 jaar geworden.

Deel: