In de winterkou, met het hoofd diep in de kraag, staan de mensen in een lange rij onder de grote glas in lood ramen te wachten voor de houten deuren van de ‘ontzielde’ kerk in Horst. Alle 10 de decemberavonden uitverkocht. Elke kerk droomt ervan.

Herberg de Troost is een muziekcollectief rondom Jack Poels en Tren van Enckevort van Rowwen Hèze. Ze zorgen samen met bevriende muzikanten voor warme, winterse avonden in een troostende kerstsetting. Ongedwongen sfeer in een kerkgebouw met tijdens het optreden een hapje en een drankje. Een knusse herberg, waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Een muzikale en culinaire beleving. Een totaalproject met een kok die rondgaat met passende amuses, een amicale herbergier en een groep muzikanten die vol passie spelen. Mede muzikanten Skinnie, Mo’Jones, Sjoerd Rutten, Bart Storcken, Emil Szarkowicz en Karlijn van Dinther inclusief het koor van Meriko Vocaal én blazers zorgen voor een sfeervolle avond vol muzikale verrassingen. Voor een bijeenkomst die blijft nagloeien.

Ralf Mohren omschrijft het in zijn boek – Afslag Herberg de Troost – als ‘een toeristische route’ en zo ervaar ik het ook. Even loskomen van de snelweg die Rowwen Hèze heet. Geen reusachtige plak asfalt dat feesttent heet of aanzuigende werking van de vangrail die routine heet. De avond leeft en ademt. Geniet van het moment, al is het een rijstwafel met Pindakaas. En de kou van december? die legde het loodje.

Deel: