Een maandagavond met chansons, disco, blues, ballades, soul, strakke Belgenpop, rock, soul en smartlappen. Zodra Arno Hintjens en zijn band het podium in Paradiso betreden, lijkt de maandagavond ineens vrijdagavond, Amsterdam soms Parijs, London of Oostende en 2012 zo nu en dan 1982, 1958 maar ook 2014.

De muziek van de oud-voorman van TC Matic laat zich niet plaatsen of voorspellen, net als zijn publiek en Arno zelf. De titel van zijn laatste – negentiende- soloalbum ‘Future Vintage’ is dan ook veelzeggend. Voor iedere gemoedstoestand biedt Arno raad.

De grieperige Arno begint de bonte maandagavondshow met ‘Quand les bonbons parlent’, een nummer van zijn laatste album. Echte grote hits heeft Arno (63) in Nederland nooit gehad. Net zo min als TC Matic. Toch ontstaat er bij de inzet van de TC Matic klassiekers als ‘The Parrot Brigade’, ‘Putain Putain’, ‘Que Pasa’, ‘With you’ en culthit ‘Oh La La La’ zo waar een nostalgische Greatest Hits achtige euforie. “Muziek van vòòr de Euro,” zo grapt Arno tussendoor.

De jaren tachtig nummers maken het optreden niet alleen toegankelijk maar onderstrepen de klasse en tijdloze kwaliteit van TC Matic. Niet in de laatste plaats door toedoen van het typische geluid van toetsenist Serge Feys, Arno’s onafscheidelijke en inmiddels net zo grijze maatje. Het geluid is overigens wel eens beter geweest in Paradiso. De zaal is zo goed als vol. Wellicht heeft het optreden van de Wereld Draait Door van vorige maand een handje geholpen.

Zoals gezegd, Arno laat zich niet plaatsen. Als de sympathieke Belg niet plaats neemt op zijn stoel voor een ballade of ‘Chanson d’Amour’, dan pakt hij wel zijn mondharmonica voor een bluesnummertje om die vervolgens af te wisselen met stevige en strakke rocksongs van ‘Future Vintage’; Wat mij betreft zijn beste CD in jaren: ‘Die Lie’ kan zo door voor de soundtrack van een CSI Miami aflevering. De discovloer in Paradiso trilt. Grijze haren verdwijnen bij “I don’t believe”. “We are ready for the show,” zingt Arno in ‘The Show of Life’. Niets op af te dingen.

Morgen en donderdag treedt Arno op in Ancienne Belgique. Beide optredens zijn uitverkocht.

Foto’s (c) Hans Schoo

Deel: