Vandaag heeft het Fonds voor de Podiumkunsten de subsidie-toekenningen voor het nieuwe Kunstenplan bekend gemaakt. Met grote teleurstelling heeft het Internationaal Danstheater (ID) kennis genomen van het besluit van het Fonds om de organisatie niet langer financieel te steunen.

In het lopende Kunstenplan (2009-2012) heeft de organisatie haar koers gewijzigd op advies van het Fonds voor Podiumkunsten. In seizoen 2011-2012 voerde het nieuwe team het door het oude team opgezette programma uit, in seizoen 2012-2013 kan het nieuwe team voor het eerst dit nieuwe beleid concreet maken. De organisatie zit – na een flinke reorganisatie met veel gedwongen ontslagen – nog midden in de omslagperiode. Het is een grote teleurstelling, dat het Fonds het de organisatie niet gunt om de nieuwe koers volledig uit te kunnen bouwen. Het feit dat we er ons bewust van zijn, dat er harde keuzes gemaakt moesten worden, maakt de teleurstelling helaas niet minder.

Ondanks het niet toekennen van de aangevraagde subsidie gaat het Internationaal Danstheater door!

In de afgelopen maanden is er keihard gewerkt aan een scenario om de activiteiten te kunnen continueren, ook zonder subsidie. Dit heeft geresulteerd in twee dingen: In ieder geval kunnen de voorstellingen in het komende seizoen zoals gepland op de planken worden gebracht : de tournees van Zonnekoningen en SubWays kunnen worden afgemaakt en Mannen van de Tango kan in het voorjaar zoals gepland worden uitgebracht.

Daarnaast is de directie in een vergevorderd stadium met het maken van plannen om vanaf 2013/2014 het gezelschap te kunnen continueren. Het budget zal echter drastisch kleiner zijn dan in de (bijna) afgelopen Kunstenplanperiode – waarin de organisatie al een flinke reorganisatie doormaakte. Het betekent dat de organisatie verder afgeslankt moet gaan worden en er wederom afscheid moet worden genomen van betrokken collega’s.

Het goede nieuws is, dat de op handen zijnde continuering het ID in staat stelt om de plannen voor de jaren 2013-2014 verder uit te gaan werken. Jan Linkens gaat werken aan een grote zaalvoorstelling met als thema de legende van de zijdeprinses. Daarnaast wordt hard doorgewerkt aan de totstandkoming van een internationale coproductie in het voorjaar van 2014 i.s.m. Compañia Iberica de Danza uit Spanje. Ook worden de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe familievoorstelling die tevens de scholen zal aandoen.

Deel: