The Beach Boys. Wie kent ze niet? Met decennia aan zomerhits, waaronder ‘Surfin’ USA’, ‘I Get Around’, ‘Wouldn’t It Be Nice’, ‘Surfin’ Safari’, ‘California Girls’, ‘Good Vibrations’ en tientallen anderen, hebben zij een enorme reputatie opgedaan. ‘That’s Why God Made The Radio’ is hun eerste, echte album met nieuwe nummers sinds 1992. Wat kunnen we van dit album verwachten? Is dit de grote comeback van The Beach Boys waar we al die jaren op hebben gewacht?

‘That’s Why God Made The Radio’ begint met een heerlijke, harmonische intro met een piano die de fans in een stemming zet die ze hoogstwaarschijnlijk erg gemist hebben. Vanaf het begin van dit album maken The Beach Boys duidelijk dat ze nog steeds weten hoe ze de oren van de luisteraar moeten blootstellen aan een audio-paradijs. Hierna volgt hun eerste single en titel-track van het album. Het nummer draagt een enorm magisch gevoel, en zorgt ervoor dat de luisteraar alleen nog maar verliefd kan worden op de Boys.

Het mooie aan dit album is hoe The Beach Boys na hun lange pauze nog steeds weten hoe ze die onvoorstelbare magie in hun songs moeten behouden. Door middel van de overgang en geweldige harmonie in stemmen, nostalgische geluiden en Brian Wilson’s pianospel hier en daar, heeft dit album over het algemeen een hemels sfeertje dat je vertelt dat alles wel goed komt. Het heeft iets vredigs, iets veiligs. Jammer genoeg heeft het album ook zijn minder goede momenten. Het derde nummer, ‘Isn’t It Time’, is daar een perfect voorbeeld van, met teksten als “Isn’t it time we dance the night away, how about doing it just like yesterday”. ‘That’s Why God Made The Radio’ is tekstueel niet zo indrukwekkend als we in een bepaalde periode van The Beach Boys gewend waren. Daarnaast zit er niet veel emotionele variatie in het album. Naast de eerste en laatste twee nummers, voelt elk nummer precies hetzelfde aan. Dit valt aan de andere kant ook weer te begrijpen. Het album wordt namelijk in de zomer uitgebracht door een band die zichzelf “de strand jongens” noemt. Gelukkig wisselt het album wel genoeg af qua tempo en deuntjes, die allemaal op hun eigen manier erg catchy zijn. Het album sluit af met twee zeer rustige nummers die echt voelen alsof de zomer tot een einde komt. Het laatste nummer heet dan ook ‘Summer’s Gone’, waar zelfs een viool te spotten is.

‘That’s Why God Made The Radio’ is een ongelooflijk geslaagd zomer-album dat met behulp van zijn harmonie, vrede, nostalgie, afwisseling tussen up-beat en down-tempo, en een enorme feel-good magie een perfecte beschrijving heeft van een onvergetelijke zomer die wij allemaal mee zouden willen maken, of hebben meegemaakt. Persoonlijke favorieten zijn ‘Spring Vacation’, ‘Strange World’ en ‘Beaches In Mind’. Het album neemt de luisteraar op een zonnig avontuur, naar een andere plaats, een wereld die alleen The Beach Boys kunnen creëren. Een land van rust, een land van vrede. Een zomerse hemel waar je je thuis zult voelen. (9/10) (Capitol Records/EMI)


Deel: