Vandaag is de laatste dag dat jullie kaarten voor de lustrumeditie van 'Maximaal Hollands' kunnen winnen in onze muziekquiz. In het kader van onze Nederlandse week vandaag in 'Do you remember ….. deze keer een Nederlandse zanger. In het tweede deel van de 70's had hij een tweetal grote hits. 'Big City''en 'Achter de Rhododendron', wie kent ze niet? Deze week in 'Do you remember ….. Tol Hansse.

Johannes Adrianus (Hans) van Tol, deze naam zegt u waarschijnlijk niets, maar onder zijn artiestennaam Tol Hansse was hij beter bekend. Tol was niet alleen zanger,  maar ook liedjesschrijver, componist, muzikant, cabaretier en kunstschilder. De reden dat hij zijn naam veranderde was omdat zijn vader een oorlogsverleden had. Geboren in onze hoofdstad op 3 april 1940, begon hij aan het begin van de jaren '60 in de groep The Sharks. Clous van Mechelen maakt ook deel uit van deze band, samen met hem zal Tol meerdere nummers maken.

{slide=Tol Hansse – 'Big City'}http://www.youtube.com/watch?v=duVD1zheXnI{/slide}

Na het opheffen van The Sharks speelt Tol in verschillende bandjes en orkestjes, waagt zich op het cabaretpodium, is te bewonderen in diverse theatervoorstellingen en ligt hij aan de basis van de toneelversie van het beroemde tv-programma Swiebertje. In 1976 brengt hij de single 'Ik Heb M'n Piepertje Ingeslikt', wat niets deed in de hitparades. Het jaar daarop komt het album 'Tol Hansse moet niet zeuren!' uit. Op dit album staat de single 'Big City', wat wel een enorm succes wordt. Het nummer behaalt de gouden status en voor het album mag hij een platina plaat in ontvangst nemen. 'Tol Hansse moet niet zeuren!' behaalt de eerste plaats in de albumhitlijst en Tol mag dazelfde jaar een Zilveren Harp op zijn schoorsteen zetten.

{slide=Tol Hansse – 'Achter de Rhodondendron'}http://www.youtube.com/watch?v=EaJWdPH07Do{/slide}

Door deze grote hit en de manier waarop Tol zijn teksten schrijft word hij zeer populair en brengt hij kort na 'Big City' (wat ruim 12 weken in de hitparade staat) nog een aantal singles en albums uit; de singles 'Achter de Rhodondendron', 'Hoofdpijn, Rheumatiek' en 'Oma' brengen hem wederom succes met hoge noteringen in de hitparade. Niet alleen voor zichzelf schrijft hij liedjes, ook voor andere collega's klimt hij in de balpen. Corry van Gorp was een van deze collega's waarvoor hij 'Zondagmiddag Matinee' en 'Een Hollandse Boerenmeid' uit zijn artistieke mouw schudt.

 

{slide=Tol Hansse – 'Hoofdpijn, Rheumatiek'}http://www.youtube.com/watch?v=LYWcBg_6mQc{/slide}

Begin jaren '80 word het stil rond de zanger. Hij brengt de singles 'Disco hier, Disco daar' en 'De Balalaika' uit welke niet het gewenste succes behaalden. Het album 'Tol Hansse moet je horen' blijft nagenoeg in de anonimiteit. Na wederom een stille periode rondom Tol brengt hij de singles 'Heb Jij Nog Wat Te Doen' en 'Kijk Uit Voor De Chip' op de markt welke het ook niet goed deden. Het album 'Coole Boel' komt uit in 1989, met daarop de single 'Hello Lovers' wat veel airplay krijgt. 'Big City' komt in 1993 nogmaals uit, dit keer (je raad het al) getiteld 'Big City 1993', het doet het redelijk in de hitparade. Op het album 'Wat Nou Weer?' – waar 'Big City 1993' vanaf komt – klinkt Tol weer als vanouds. 

{slide=Tol Hansse – 'Met Z'n Allen Op Een Bol'}http://www.youtube.com/watch?v=-R760atIw5M{/slide}

In 2000 brengt Tol Hansse zijn laatste single 'Met Z'n Allen Skiën' uit. Tol overlijdt twee jaar later op 29 april aan de gevolgen van longkanker.

Deel: