Leon Goewie is de zanger van Vengeance, de Nederlandse hardrockband die het langst meedraait – Vengeance bestaat al dertig jaar en stond op een van de eerste edities van Dynamo Open Air – en de meeste bezettingswisselingen heeft gehad. “Het is niet eens meer te tellen hoeveel mensen er in de band hebben gezeten. “Vengeance versleet zeker een stuk of zeven gitaristen en zes drummers en er is niemand die vanaf het begin constant bij de band heeft gezeten. Zelfs Goewie was er een paar jaar tussenuit. In die tijd nam Ian Perry het van hem over. Gelukkig kwam Goewie terug bij de band die de muziek maakt waar hij van houdt en ziet hij nu geen enkele reden meer om er niet mee door te gaan. De nieuwe plaat van Vengeance, ‘Crystal Eye’ is nu uit; Tijd om Goewie eens aan de tand te voelen.

Goewie belde met gitarist Jan Somers en ze spraken over het maken van een nieuwe plaat; hun laatste album ‘Soul Collector’ bracht de band in 2009 uit. Vlak na dit gesprek overleed Somers plotseling. De schok die het bij Goewie teweeg bracht deed hem ook beseffen dat een nieuwe plaat er vast en zeker moest komen. “Het is bijna niet te bevatten als je maat er ineens niet meer is. Je gelooft het eigenlijk niet. Het maken van de plaat was voor mij onderdeel van het verwerkingsproces. Het kon ook niet anders dan dat deze plaat aan Jan is opgedragen. Gelukkig had hij nog een paar gitaarsolo’s op zijn laptop staan. Zijn zoon Timo heeft ze gerangschikt en in de studio gemonteerd. De gitaarsolo Jan’s end piece is als een losse track op het album gezet en is een heus eerbetoon geworden.” Timo, zelf ook gitarist, speelde gelukkig dan ook op twee nummers van het album mee.

Een aantal grootheden uit de hardrockwereld werkte mee aan ‘Crystal Eye’. “Als je dertig jaar muziek maakt kom je wel wat mensen tegen”. Chris Slade bijvoorbeeld, de drummer van AC/DC in de tijd van ‘Thunderstruck’, was een jaar of vijf geleden bezig met een project in Zwitserland en zijn zanger was verhinderd. Slade vroeg Goewie. Inmiddels gaan ze elk jaar op ‘vriendentour’ samen met Keri Kelli van Alice Cooper en Chris Glen (van de Michael Schenker Group) door Europa. Goewie vroeg of de mannen ook interesse hadden om mee te werken aan ‘Crystal Eye’. “Natuurlijk doen we mee,” was hun reactie. Goewie: “Geweldig om als Nederlandse boerenpummel dat soort gasten mee te krijgen. Ik was als een kind zo blij. Als je Slade ziet drummen, dat is niet meer normaal, die klapt erop met zoveel power. De man is 65!” De drummer van ‘Whole Lotta Rosie’ is te horen op het nummer ‘Whole lotta metal’, geschreven door Tony Martin, de voorganger van Black Sabaths Ozzy Osbourne. Toeval, zo blijkt uit de woorden van Goewie.

“Martin bood ons het nummer aan en het paste er zo goed bij, ik vind het zelf een van de tofste nummers. Het nummer heette al zo en later vroegen we de drummer van AC/DC erbij, dus het is echt puur toeval. Er is ook een stukje van Deep Purple’s Child in Time in het nummer verwerkt.” Vengeance kreeg ook hulp van een oud bandlid, Arjen Lucassen. “Ik heb altijd veel bewondering gehad voor zijn manier van schrijven. Ik vraag altijd aan hem of hij nog iets heeft liggen. Eigenlijk had hij nu niks, maar op het allerlaatste moment kwam hij toch met materiaal en het is een van de pronkstukken van de plaat geworden.”

De halve hardrockwereld, op Arjen Lucassen na, lijkt uit het zuiden te komen: Within Temptation, Gorefest, After Forever… Logisch, want ook de beste producers komen hier vandaan volgens Goewie. Eerlijk gezegd is Goewie ook een raadsel waarom het vaak weer die Brabanders zijn die om de hoek komen kijken. “Misschien wordt er hier het meeste gefeest?”

‘Crystal Eye’ is inmiddels uit. De band is er heel blij mee en de reacties zijn erg positief. “Vengeance is een party-hardrockband, maar een aantal nummers heeft toch echt wel wat meer diepgang dan dat je gewend bent van dit bandje,” grinnikt Goewie. En dat is iets dat we zelf ook al hoorden.


Deel: