Gunder, het dialectwoordenboek geeft 5 vertalingen voor het dialectwoord: gunder = daar (Brabants), gunder = Daarginds (Aalsters Gld), Gûnder = Ginds (Nederasselts), gunder = ginds (Kampers), gunder = jullie (Izegems). We kunnen er bij Drent Lohues dus vanuit gaan dat het album een zelfde soort strekking heeft. Mijmeringen naar vroeger, een blik op hier en nu en een eigen visie op het leven. En dat is waar we Lohues ook van kennen.

Lohues opent op ‘Van vinden & zuuken’ op een R.E.M.-achtige manier, slaat direct de juiste toon aan en geeft geen twijfel over het feit dat Lohues met ‘Gunder’ verder gaat waar hij met ‘Hout moet’ eindigde. Lohues raakte vooral bekend met Skik, met zijn poppy blues en en geld als een van de voortrekkers van het dialectpop-genre. Met Normaal, De Kast, Rowwen Hèze en (later) Twarres en Jovink, waren de mannen van Skik, met Lohues voorop, ambassadeurs van de eigen taal. Tegenwoordig is het al bijna not-done om niet minimaal een eigenliedje in het dialect te doen, maar een kleine 20 jaar geleden sloeg Lohues al die toen nog riskante weg in.

En met succes, want dialectpop is en blijft in, en Lohues pikt nog steeds een graantje mee. De folk- en singer-songwriter-stijl van Lohues vertaalt zich op ‘Gunder’ veelal in overpijnzingen, ballads en zelfs een enkele keer een nummer met een vrij hoog meezinggehalte (‘Goed hööi komp zelden van slecht grös’, ‘Alles kan ja’) en met regelmaat komt ook het oude van Skik weer in Lohues boven. En dat terwijl ‘Gunder’ inmiddels alweer het zesde album is van Lohues na het opheffen van de band.

Waar texmex en Americana vaak zijn voorbestemd voor Rowwen Heze en J.W. Roy, pakt Lohues het Amerikaanse platteland samen in een reeks nummers die stiekum een stille flirt zijn naar een duet met Ilse DeLange. Het zou ze goed staan, zo samen. ‘Alles kan ja’ als volgende single brengen en ‘Gunder’ staat in mening platenkast, gegarandeerd! (7/10) (Grey Town Recordings/PIAS)

Deel: