Het was even stil rond Die Antwoord, het trio (bestaand uit Ninja, Yo-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek) uit Zuid-Afrika dat in 2010 een grote hype werd met hun mix van rap en rave en hun grove en smerige teksten. Destijds bezorgde (de videoclip van) ‘Enter the Ninja’ hen de hype maar was hun album ‘$O$’ onbekend bij het grote publiek. Niet onterecht, want vergeleken met de genoemde hit viel het album tegen. Het is niet heel waarschijnlijk dat ze ooit nog net zoveel aandacht zullen krijgen als twee jaar geleden, maar met hun vervolgalbum ‘Ten$ion’ kunnen ze wel een vaste fanschare opbouwen.

Het album opent met iets wat lijkt op het begin van een dramatische soundtrack, maar dit blijkt de stilte voor de storm te zijn wanneer Ninja er in knalt met een energieke rap die gepaard gaat met een dubstepbeat. ‘I Fink U Freeky’ dat hierna volgt is mijn favoriet van het album, waar net als veel andere nummers zowel de raps als de beat energiek en smerig zijn. ‘Hey Sexy’ verveelde mij na meerdere luisterbeurten, terwijl ‘Fatty Boom Boom’ met dank aan de inbreng van Yo-Landi een positieve vermelding verdient.

Voor ‘So What?’ is Die Antwoord overduidelijk door Dr. Dre beïnvloedt, een leuke afwisseling, maar meer is het ook niet. De smerigheid die tekstueel nergens ontbreekt vindt zijn hoogtepunt in het energieke ‘Baby’s on Fire’. Op het eind wordt de luisteraar nog twee keer getrakteerd met prima nummers; U Make a Ninja Wanna Fuck, dat muzikaal en tekstueel erg leuk in elkaar steekt, en ‘Fok Jullie Naaiers’, de eerste single van dit album, maar niet het beste nummer.

‘Ten$ion’ is als geheel beter dan zijn voorganger ‘$O$’, al tipt geen enkel nummer aan ‘Enter the Ninja’. Het is een album dat je niet te vaak moet luisteren en zeker niet op repeat moet zetten, omdat die raps en rave en trance beats dan toch gauw gaan vervelen. Door duurzaam gebruik kan je over langere tijd blijven genieten van het ouderwets los gaan op deze redelijk unieke muzikale formule. (7/10) (ZEF)

Deel: