Kerstmis 2011 en wederom wordt er een hele rits kerstalbums uitgebracht. Jaar in jaar uit lijken het er steeds meer te worden en je hoort er als artiest al bijna niet meer bij als je niet minimaal eenmaal een kerstalbum op de markt hebt gebracht. Aangezien wij gewoon moeten doorwerken met kerst en er dus weinig kerst in zit voor ons, pakken we maar één album, om de kerst daarna weer zo snel mogelijk te vergeten. ‘So this is Christmas’ is voor zover wij weten het enige Nederlandse compilatie-album met nieuwe nummers deze kerst.

Op ‘So this is Christmas’ een overzicht van vijftien vaderlandse artiesten die de laatste jaren aan de weg timmeren. Verrassende kerstmuziek dus, zo verwachten we en inderdaad, verrassend is ‘So this is Christmas’ zeker. Niet alleen nieuwe nummers, ook enkele gouwe ouwe tracks op de plaat. Zo pakt Moke uit met een dromerige ‘White Christmas’, oorspronkelijk van Bing Crosby, en wordt het zachte ‘Let it snow’ door De Staat omgevormd tot een mix van electro, Shadows en drumgeweld. De omvorming maakt er wel al meteen een van de meest indrukwekkende covers van en eindelijk eens iets anders dan het zoetsappige van weleer.

‘Have yourself a merry little Christmas’ door Pete Philly omgevormd, is daarentegen een complete ommeslag. Zacht, soft, zwoel te noemen, en je zou haast vergeten dat je niet naar een kerstnummer zit te luisteren. Philly vormt de track tot een John Legend-achtige song, die een genot is voor het oor. Ook Dotan’s ‘2000 Miles’ is onversmaadbaar en klinkt soms zelfs nog ouder dan het origineel van The Pretenders. Gelukkig hebben ze hierbij de oorspronkelijke versie goed in het oor gehouden en er niet zo’n afzichtelijke draak van gemaakt zoals Coldplay eerder deed.

‘Frosty The Snowman’ door Marike Jager klinkt wel aardig, hoewel ze van het kinderliedje een versie maakte die een hit zou kunnen worden in de jaren ’50, maar nu toch echt wel te gedateerd is. The Handsome Poets daarentegen maakten van Slade’s ‘Merry X-mas everybody’ gelukkig een funky versie die men hopelijk nog jarenlang kan blijven horen. Shary-An’s (was het Idols, The Voice, X-Factor, Popstars of Holland’s Got Talent, wij weten het ook niet meer) ‘We wish you a merry Christmas’ gaan we zeker nog vaak horen de komende jaren. Waarschijnlijk is het echter dat het slechts de eerste 36 seconden zullen zijn, als jingle op verschillende radiostations, de rest is wat ons betreft niet echt een toevoeging aan de muziek op je radio of cd-speler.

Rigby is met ‘#Christmas Time’ de eerste die een nieuw nummer op plaat heeft gezet. Het op Twitter gebaseerde nummer (mét hashtag) heeft dan wel een hoog ‘Sweet Caroline’-gehalte, de jongens van Rigby bewijzen hiermee gethematiseerde nummers uit te kunnen brengen. Sterk nummer. Ook Tim Akkerman’s folkversie van ‘Santa Claus is Comming To Town’ is een verassing. Zet Akkerman deze stijl door, wordt het misschien wel de nieuwe Nederlandse Bob Dylan of Leonard Cohen. Of het hem ook echt lukt is een tweede.

The Medics maken met hun eigen ‘Christmas Alarm’ een duidelijk statement, met de stem van zanger Daniel Langeveld klinkt het nummer meer op een alarm dan op een kerstnummer. Een markt zal er misschien voor zijn, mijn favoriet is het niet. Gelukkig is daar The Souldiers, het jaren ’60 getinte ‘You’ve got Balls’ klinkt vernieuwender dan de meeste nummers op ‘So this is Christmas’ en handklappend achter onze luidsprekers genieten we van deze band waar we in 2012 nog veel van hopen te horen.

MakeBelieve, dat met ‘Together As One’ probeert een goed feelgoodnummer neer te zetten, met hier en daar een kerstelement, zullen het goed doen bij het kampvuur, op onze kerstavond is het er echter toch een die we doorskippen. Goed bedoeld, maar dan niet voor kerst. Wel natuurlijk voor Jah6, de zoveelste reïncarnatie van Beef!, Gotcha! met weer wat bandwisselingen. ‘Eenzame Kerst’ kennen we natuurlijk van Hazes, met de stemmen van de Neder-reggaeband klinkt kerst 2011 een stuk warmer. Goed uitgevoerd en het wachten is op de eerste nummer één voor de band.

We hebben het nooit begrepen, waarom een album tegenwoordig nog een of twee bonustracks heeft bij de eerste uitgave. Breng je het album op LP uit, is het mogelijk bij de cd, maar voor zover wij weten is er geen vinyl van te verkrijgen. Goed, de bonustracks pakken dan misschien de twee grootste artiesten van nu op het album, maar toch. Miss Montreal’s ‘Being alone at Christmas’ was vorig jaar een grote kersthit en hoeft weinig geïntroduceerd. Giovanca’s ‘On my way’, met het jaren ’70 Sesamstraat/Carpenters intro (‘Sing’) geeft echter nog net op het einde van het album aan dat jazz en kerst de meest perfecte combinatie is. Haar heldere en strakke stem mixt heerlijk en sluit het album af zoals het hoort.

Al met al is ‘So this is Christmas’ een net album, vernieuwend, een enkele misser, maar dat is natuurlijk ook erg hoe je eigen smaak is. Voor kerst is het misschien een goed album om de jeugd wat meer richting het kerstgebeuren te trekken, voor de fans van voorgenoemde artiesten een leuke aanvulling. (7/10) (Cloud9)


Deel: