Mocht je naar een feestje moeten, maar er geen zin in hebben, zet dan het debuutalbum van de Amsterdamse groep Fata ‘El Moustache’ Morgana op en je kan er weer tegenaan. De groep noemt hun debuutalbum zelf een opzwepend, schizofreen geheel met de ballen van punk, en de moves van disco. Hiermee slaan ze, mijns inziens, de spijker op de kop. De groep neemt zichzelf niet te serieus, wat ze charmeert.

Luisterend naar het album merk je dat de groep zelf veel plezier heeft gehad bij de opnames hiervan. Dit plezier is erg aanstekelijk, probeer maar eens stil te blijven zitten wanneer je het album beluisterd. Wat ook leuk is, is het gebruik van verschillende talen. De meeste nummers zijn Engels, maar er staat ook een Frans en een Nederlandstalig nummer op. Dit Nederlandstalige nummer (Hou me vast) voelt een beetje als een bonustrack op het album, dit omdat het zo anders aanvoelt dan de andere nummers op het album. Dit omdat de rest van de nummers vooral over feesten gaan en verder weinig inhoud hebben, waar ‘Hou me vast’ toch wat serieuzer aanvoelt dan de andere nummers.

De muziek is chaotisch, maar niet storend chaotisch, dit omdat het allemaal wel heel goed in elkaar zit en te horen is dat er echt wel over nagedacht is. De zang is niet heel denderend te noemen, maar daar draait het ook eigenlijk niet om bij Fata ‘El Moustache’ Morgana, het gaat vooral om de muziek en het feestje.

Al met al een erg fijne CD. Het plezier van de groep staat centraal en dat is bewonderenswaardig nu vooral de commercie de bovenhand heeft in de muziekwereld. Dat het plezier centraal staat, schaadt de kwaliteit echter niet, het draagt er alleen maar aan bij. Ik heb zin in een feestje. (9/10) (Dying Giraffe)

Deel: