De winnaars voor Edison Jazz/World, de oudste muziekprijs van Nederland, zijn bekend. In de categorie Jazz Nationaal is Tineke Postma winnares. Zij kreeg dit nieuws al eerder te horen, tijdens de opname van haar live optreden bij de culturele talkshow Opium van Cornald Maas, welke zaterdagavond 29 oktober om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2 zal worden uitgezonden. Andere winnaars zijn de internationale artiesten Gerald Clayton, Kurt Elling en Mariza.

De Edison voor dvd gaat naar de legendarische opnames uit 1968 van Aretha Franklin live in het Concertgebouw. En bij de categorie Bijzondere Uitgave van Historische Aard beloont de vakjury The Sesjun Radio Shows met een Edison. De prijzen worden op woensdag 16 november in het Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt.

In de categorie Jazz Nationaal is de keuze gevallen op het album ‘The Dawn Of Light’ van Tineke Postma. De jury vindt dat de saxofoniste met dit album toont dat haar muzikale ontwikkeling gestaag voortschrijdt en haar eigen stijl zich steeds duidelijker aftekent. Ook viel het de jury op dat Tineke veel ruimte laat voor haar begeleiders Marc van Roon, Frans van der Hoeven en Martijn Vink met wie ze een hecht kwartet vormt.

De pianist Gerald Clayton krijgt de prijs voor beste internationale jazzartiest toebedeeld. Zijn album ‘Bond – The Paris Sessions’ verdient volgens de jury een Edison. Al vroeg kwam en bleef Gerald uit de schaduw van zijn beroemde vader John en oom Jeff (The Clayton Brothers). Misschien is het de combinatie van zijn gedegen klassieke vooropleiding en de latere jazz studies die hem tot zo’n opvallend ruim denkend pianist maken, aldus de jury.

In de categorie Jazz Vocaal gaat de prijs naar het album ‘The Gate’, dat volgens de jury een mijlpaal markeert voor de uit Chicago afkomstige vocalist Kurt Elling. Zijn geluid roept de herinnering op aan Coltrane en doet denken aan een tenorsax. Ook ditmaal worden zijn dromerige vocalen gedragen door ijzersterke composities. The Gate is volgens de jury smaakvol geproduceerd door Don Was en met een enorm vakmanschap gemaakt. Pure klasse.

De prijs voor dvd gaat naar de legendarische opnames uit 1968 van Aretha Franklin live in het Concertgebouw. Een uniek concert van een jonge Aretha Franklin (26), die met haar intensiteit en integriteit een werkelijk tjokvol en uitzinnig Concertgebouw in extase brengt. De simpele maar doeltreffende zwart-wit registratie en het uitstekende geluid maken van deze dvd een uitgave van groot historisch belang. De jury: “Hulde aan regisseur Bob Rooyens en producers Freddy Haayen en Willem van Kooten die destijds de tegenwoordigheid van geest hadden om dit schitterende concert te registreren; hulde ook aan bassist/musicoloog Hans Mantel die de opnames terugvond in de Nederlandse omroeparchieven en ze opnieuw onder de aandacht van de makers bracht.”

De Portugese zangeres Mariza krijgt het bronzen beeldje voor haar album ‘Fado Tradicional’. Met dit album is Mariza terug bij haar wortels, bij de oorsprong van de fado. De melodieën zijn traditioneel waardoor aan gevarieerdheid van het aanbod wat wordt ingeboet, ondanks de verschillen in tempo van de liederen. Daar staat volgens de jury tegenover dat Mariza met groot, natuurlijk gemak en met overtuigende emotie recht doet aan de traditie van de fado.

Ook dit jaar is er een Edison voor een Bijzondere Uitgave Van Historische Aard. Die gaat deze keer naar de cd serie “The Sesjun Radio Shows”. De serie kan het Nederlandse jazzgeweten nog geruime tijd wakker blijven schudden. De eerste drie delen – Baker, Blakey en Evans – zijn slechts de prelude naar een opmerkelijk goed geconserveerd Nederlands jazz radioarchief. Sejun makers Cees Schrama en Dick de Winter hebben zo’n dertig jaar wekelijks live jazzradio geproduceerd op het hoogste internationale niveau. Wereldsterren kwamen niet toevallig even langs. Nee, ze kwamen als vanzelfsprekend terug.

Ruth Jacott werd verrast met het feit dat zij winnaar is geworden van de Edison Jazzism Publieksprijs 2011. Haar album A Tribute to Billie Holiday heeft van het publiek de meeste stemmen gekregen. Zij heeft dit opgenomen met het Metropole Orkest onder leiding van Michael Abene en in samenwerking met toparrangeurs.



Foto’s (c) 2011 Eric van Nieuwland

Deel: