Endless Cycle is in 2005 in Terneuzen ontstaan uit een jam-project van vier, door hun gemeenschappelijke favoriete muziek verbonden, eigenzinnige individuen. Met een mix van thrash-, death-, en progressieve metal, verweven met etherische en mellow invloeden uit de progrock van de jaren ’70, speelt Endless Cycle complexe, maar zinderende muziek.

De combinatie van stevige grunts (Boris), melancholische zanglijnen (Maarten), afgewisseld met zachte en zeer harde gitaarpartijen (Maarten en Chris) die goed bijgestaan worden door het uitstekende beukende, maar ook zacht tot in de details gespeelde drumwerk van Elmer. Ook het bassgeweld, maar ook de zachtere basslijnen van José, maken het tot één geheel. Deze band heeft al de nodige podiumervaring opgedaan bij optredens op onder andere “Rock around the bridge” (met Van Katoen en Intwine), een weekendtour met The Prophecy en het “Musketeer of Death fest”, waar ook Kutschurft en Conquest of Steel hun opwachting maakten.

Ook werd er begin dit jaar de Zeeuwse finale van de “Metal Battle”gewonnen. Al met al een band waar rekening mee gehouden zal moeten worden. Endless Cycle heeft nu(in eigen beheer)hun eerste langspeelalbum opgenomen,waar ik de eer voor heb gekregen om daar mijn mening over te geven.De titel luidt ‘Into the Opaque’. Toen deze cd bij mij op de mat lag en ik het in de cd speler afspeelde, wist ik eerst even niet wat ik er mee aan moest. Zoveel invloeden, zoveel klanken…maar al snel beviel mij wat ik hoorde! Het eerste nummer (Creation of nothing) was heel even wennen, daar ik deze mengeling van verschillende stromingen nog niet eerder gehoord had.

Maar na de cd verder beluisterd te hebben (en dat op het moment van schrijven al zeker 20 keer) kan ik over dit schijfje zeggen dat deze jongens een machtig goed debuutalbum hebben neergezet, die het zeker waard is om in je muziekverzameling op te nemen. De opbouw van de verschillende songs zit dusdanig knap in elkaar, dat je als het ware gedwongen wordt het hele album af te luisteren, waar het na zeven nummers eindigt met het achtste (en mijns inziens) beste nummer van de cd:Pride! En met recht, Endless Cycle mag trots zijn op hun eerste album! Ik kijk in ieder geval uit naar het volgende, benieuwd of ze hun eersteling kunnen overtreffen…

Endless Cycle bestaat nu uit:
Boris van der Weij-lead vocals
Maarten D’Haese-clean vocals& rhytm guitar
Chris van Geel-lead guitar
José Leijnse-bass guitar
Elmer Sonneville-drums

“Into the Opaque” komt uit op 26 november en zal gepresenteerd worden op diezelfde dag in de Mezz te Breda. (7,5/10) (www.endlesscycle.nl)

Deel: