Er was een tijdlang weinig nieuws op het gebied van Ska. Liefhebbers moesten het doen met The Skatalites, Mark Foggo, Madness, Doe Maar, The Specials en The Selecter, en wonder boven wonder treden al deze bands nog steeds op. Gelukkig maar, want anders was de Ska hoogstwaarschijnlijk een stille dood gestorven, met slechts enkele underground skabandjes achterlatend. De laatste tijd is Ska echter weer helemaal in, met de Bazzookas, in mindere mate Beef!, Mano Negra en No Doubt, Luie Hond en de Beatbusters. Nu, samen met Def P, je weet wel, van de Osdorp Posse.

We schrijven 1989: Def P (Pascal Griffioen) richt samen met Ijsblok, Seda en King de Osdorp Posse op om voor het eerst in de geschiedenis Nederlandstalig te rappen. De Nederhop was geboren en de Posse schopte destijds tegen alles en iedereen die in hun weg stond. ‘Dood aan de radio!’, ‘Geen Slaap tot Osdorp’ of ‘Moordenaar’. Ghettotje spelen noemde het Nederlandse journaille het destijds en Nederhop werd in een donker verdomhoekje gestopt. De Osdorp Posse kreeg desondanks vele volgers, en het schoppen bleef, van kwaad tot erger. Een kleine 20 jaar na de oprichting van de voorlopers van Extince, Brainpower, Opposites en Opgezwolle leggen de heren er het bijltje bij neer. Uitgeschopt of niet?

We schrijven 2011: Def P brengt met de Beatbusters de tweede cd uit, ‘Hard op Weg’. Na in 1999 voor het eerst met de jongens te hebben opgenomen en in 2001 als gelegenheidsformatie ‘Aangenaam’ te hebben uitgebracht, komt de samenwerking wederom tot volle bloei. Voor wie ‘Hard op Weg’ voor het eerst hoort lijkt niets erop dat de formatie niet structureel bij elkaar is. Met ‘Hard op Weg’ is de formatie hard op weg om een definitieve doorbraak te maken in de Nederlandse hitlijsten. Niet alleen de single ‘Crisis’ maakt dat duidelijk, met de simplistische cliché-achtige rhymes die het een hoog meezinggehalte geeft, vooral het in Two Tuneska startende en aanstekelijke ‘Rasnarcist’ heeft een hoge hitpotentie. ‘Rasnarcist’ kan zelfs live wel eens uitgroeien tot het beste Nederlandse Skanummer allertijden.

Heel ‘Hard op Weg’ staat vol met aanstekelijke nummers, en Def P blijft ook ruim 20 jaar na dato flink doorschoppen, hoewel de thema’s nu wel veranderd zijn van sex en geweld naar fileleed, kinderloosheid of financiële crisis. Enige jammere aan de cd is dat het toch duidelijk te horen blijft dat Def P geen zanger is en ook nooit zal worden, wat samenkomt in het soms hakkelige samenspel. Jammer? Ja, maar de ska van de Beatbusters maakt dat allemaal meer dan goed. (8/10) (Suburban)


Deel: