“Albums are like tattoos: once you have them they last forever”, vertelt Fink ons op een zonnig terras in Amsterdam. Hij kan het weten, want maandag presenteert hij alweer zijn vierde album: Perfect Darkness. Zijn beste album tot nu toe, vindt de Britse singer songwriter zelf. Dat zijn we niet helemaal met hem eens. Perfect Darkness staat vol fijne luisterliedjes, maar het ontbeert aan hitpotentie à la “This is the thing”.

Aangezien Fink zelf ook producer is, hij heeft onder andere met de toen nog onbekende Amy Winehouse gewerkt, heeft hij zijn eerste drie platen zelf geproduceerd. Voor de productie van Perfect Darkness nam hij echter producer Billy Bush in de arm. “Het zelf produceren van je eigen plaat gaf me te veel vrijheid. Ook leidde het af van de muziek, want ik moest me naast het creatieve proces van het schrijven en spelen van liedjes ook concentreren op producertaken. Daarom is deze plaat ook beter opgenomen.”

Qua muziek heeft de singer songwriter wel gekozen voor zijn vaste recept: een gitaar, dromerige teksten, Finks doordringende, een tikkeltje donkere stemgeluid en zo weinig mogelijk begeleiding. Een gouden combinatie wat ons betreft. Fink is een meester in het schrijven van songteksten en weet de luisteraar mee te nemen in zijn gevoel. Toppers op dit album zijn albumopener “Perfect Darkness” (gratis download) en “Yesterday Was Hard On All Of Us”.

Geen hitpotentie, maar desalniettemin een aanrader. (7/10)(Ninja Tune/PIAS)

Deel: