altDat er bij onze Oosterburen goede muziek gemaakt wordt, (nog steeds natuurlijk) dat wisten we al. Vorige week had ik het hier in Do you remember over de Duitse syntpopband ‘Alphaville’. Deze keer ga ik het hebben over de inmiddels 53-jarige Britse zanger die al op jonge leeftijd de muziekwereld ontdekte. Hits als ‘Are Friends Electric’ en ‘Cars’ stonden hoog in de diverse hitparade’s. Deze week in ‘Do you remember ….. Gary Numan.

De Britse zanger Gary Numan werd in maart 1958 in als Gary Anthony James Webb geboren in Hammersmith te Londen. Hij begon zijn muzikale carriere toen hij de band Mean Street oprichtte en nam met deze band enkele nummers op die later verschenen op een punkverzamelalbum. Daarna richtte hij Tubeway Army op. In 1978 nam de groep ook verschillende punknummers op. Via het label Beggars Banquet het titelloze Tubeway Army-album uitgebracht. Toen de groep de studio in ging voor het volgende album vond Numan een Moog-synthesizer (ook gebruikt door Kraftwerk) in de studio. De eerste single werd ‘Are Friends Electric?’ en behaalde diverse hoge noteringen in de hitlijsten.
Onder zijn eigen naam bracht hij ‘The Pleasure Principle’ uit. Hierop werden alle gitaren vervangen door de Moog-synthesizers. Ook deze plaat behaalde de nummer één positie in de UK. Ook het nummer ‘Cars’ werd wereldwijde hit. In 1980 bracht hij ‘Telekon’ uit. Ook dit deed het best wel goed. Het werd ook goed ontvangen en de optredens brachten ook succes, maar waren ook een grote financiële last. Numan bezweek bijna onder de druk en kondigde aan te zullen stoppen. Hij startte echter na een pauze met het maken van ‘Dance’ (1981). ‘I Assassin’ en ‘Warriors’ volgden, maar hadden niet meer het succes van voorheen. Hierna begon hij met een toernee door de UK en bracht ‘Berserker’ en ‘The Fury’ uit. Helaas waren de “Numan-style” fans niet zo blij met de andere richting die hij was ingeslagen. De albums die hij hierna maakte brachten niet het succes wat hij ervan verwachtte en hoopte.
In 1994 bracht hij ‘Sacrifice’ uit, bijna alle instrumenten had hij zelf bespeeld. Op het album ‘Exile’ (1997) ging Numan een hele andere kant op. In 2000 bracht hij ‘Pure’. Hij bleef toeren, maar de Amerikaanse fans moesten geduld blijven hebben. De jaren daarna bracht hij nog wat muziek uit en in 2006 kwam het album ‘Jagged’ uit, de opvolger van ‘Pure’. Ook dit keer viel het album bij de fans in de smaak, maar weer bleef het succes uit. Vele bekende artiesten, waaronder Nine Inch Nails, Moloko, Foo Fighters, Fear Factory, Marilyn Manson en de Sugababes, vermelden in interviews Gary Numan als een idool te zien of als iemand die veel invloed op hun had. Gary Numan brengt in september een nieuw album uit. Dat staat op zijn website te lezen. Op ‘Dead Son Rising’ staat nieuw materiaal en remixen van ouder werk. Gitarist Ade Fenton werkt als muzikant en producer mee aan de plaat. Ter gelegenheid van ‘Dead Son Rising’ geeft Numan een aantal concerten in het Verenigd Koninkrijk.
{slide=Gary Numan – Are Friends Electric}http://www.youtube.com/watch?v=fL1-PwjwgCs{/slide}
{slide=Gary Numan – Cars}http://www.youtube.com/watch?v=Ldyx3KHOFXw{/slide}
{slide=Gary Numan – Complex}http://www.youtube.com/watch?v=DDwui2n0rd8{/slide}
{slide=Gary Numan – The Fall}http://www.youtube.com/watch?v=14X7rQnS4XY&feature=related{/slide}
Deel: